Health

Last van striae? 6 tips om deze groeistrepen te verminderen

1

Dus je hebt wat striae? Welkom bij de club. Maar liefst 70% van de jonge meiden heeft het en uiteindelijk krijgt meer dan 90% van de vrouwen striae. Striae is niet onze grootste vriend, het maakt ons onzeker en we lopen niet meer met volle zelfverzekerdheid over het strand te flaneren. Maar wat is striae eigenlijk precies en hoe kom je ervan af?

Met de zomer in zicht komt ook weer de bikinistress naar boven. Net dat ene vetje, bobbeltje, striae of hobbeltje wat iedereen kan zien. Striae ontstaat nadat de huid in een vrij korte tijd veel uitrekt. Dit kan bijvoorbeeld als je in de groei bent, veel afvalt of aankomt, of als je heel veel traint. Bij vrouwen komt striae het vaak voor bij de heupen, billen en/of bovenbenen. Striae zijn littekens die ontstaan door het oprekken van het onderhuidse bindweefsel. 

Maar genoeg over hoe het er komt, want de grote vraag is natuurlijk: hoe komen we van striae af? Als je eenmaal de littekens hebt, is het natuurlijk super moeilijk om deze weg te krijgen. Dus helemaal weg krijg je ze nooit, want het zijn littekens die wij voor altijd bij ons dragen. Dit is helemaal niet erg, want dit maakt jij en jij bent uniek, dus ook je strepen. Omarm ze! Mocht je ze toch wat willen verbergen, dan hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet hoe je ze wat minder laat opvallen:

1. Zelftan 
Het klinkt misschien logisch maar zelftan is echt een goeie oplossing. Door zelftanner op je striae te smeren valt het minder op. De striae, die lichter is dan je eigen huidskleur, maak je zo wat donkerder. Easy om te doen maar het werkt wel! 

2. Sporten
Sporten, uhm ja. Het klinkt misschien niet als de leukste oplossing maar door sporten zorg je voor een stevige en strakke huid zodat de striae op den duur minder zichtbaar wordt. Heb je weinig motivatie om naar de sportschool te gaan? Met deze 6 tips raak je nooit meer verveeld tijdens jouw cardio sessie. 

3. Cacaoboter
Het klinkt gek maar cacaoboter is een natuurlijke manier om je striae te verminderen. Cacaoboter brengt vet in de huid en dringt door verschillende lagen van de huid wat ervoor zorgt dat de striae zich kan herstellen. 

Wat moet je doen?
Masseer drie keer per dag (ochtend, middag, en voor het slapen) cacaoboter in de huid op de plaatsen van de striae. Lukt het niet om het 3x op een dag te doen? Doe het dan als je wakker wordt en voordat je gaat slapen.

4. Citroen met olijfolie
Citroen is een citrusvrucht die prima te gebruiken is voor de huid. In citroen zit citroenzuur dat blekende eigenschappen heeft wat erg goed is voor de huid. Olijfolie daarentegen is ook erg gunstig voor de huid, omdat er veel vitamine E in zit wat zorgt voor bescherming van de huid. Als je deze twee samen gebruikt, zijn ze een fantastische middel om striae te verminderen en bovendien voeden ze je huid nog ook is goed. Win Win!

Ingrediënten:
- een halve citroen
- 10 druppels extra vierge olijfolie

Wat moet je doen?
- Wrijf de halve citroen over de zone met de striemen en laat het sap intrekken in de huid.
- Voer tegelijkertijd een cirkelvormige massage uit in de zone van ongeveer 10 minuten.
- Wacht nog 10 minuten en masseer dan de olijfolie over de huid tot de huid het volledig heeft opgenomen.

5. Rode druiven
We kennen allemaal rode druiven als lekker en gezond tussendoortje maar wist je ook dat het heel erg goed is voor je huid? Druiven bevatten erg krachtige antioxidanten die kunnen helpen om de lichte striemen van striae te verminderen.

Ingrediënten:
- 10 rode druiven
- schaaltje yoghurt (ongeveer 200 gram)

Wat moet je doen?
- Plet de druiven en doe ze in een bakje
- Voeg het schaaltje yoghurt toe aan de geplette druiven en meng dit goed
- Breng dit mengsel aan op je striae in een cirkelvormige beweging
- Laat het 20 minuten inwerken alvorens af te spoelen met koud water

6. Lekkere massage 
Roep je bestie, roommate, lover of moeder er maar bij want nu is het hun beurt om jou even lekker te verwennen. Masseren is namelijk op verschillende manieren nuttig. Massage kan vetcellen onder de huid afbreken, dus ook het littekenweefsel in de striae. Het bevordert de bloedsomloop van de huid. Dit maakt het voor voedingsstoffen zoals vettige zuren en antioxidanten mogelijk om diep in de huid door te dringen en daar schade te herstellen en voorkomen. Yes massage, bye striae!

via GIPHY

Hoe voorkom je striae?
Heb je het nog niet? Lucky you! Want wist je trouwens dat striae gedeeltelijk erfelijk bepaald is? Dus als het niet in je familie voorkomt, dan is de kans ook klein dat jij het krijgt. Zit het niet in je familie, maar wil je wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen? Probeer het dan vooral te voorkomen door goed en gezond te eten. Uit onderzoek is gebleken dat veel water drinken, vitamine A, C en E striae helpen voorkomen. Ook sporten is een goed plan. Door sporten wordt je huid stevig en zal het minder snel uitgerekt raken en heb je dus minder kans op striae. Je huid masseren met iets hydraterends zoals cacaoboter, speciale anti-striae oliën of vitamine E helpt ook striae voorkomen. 

Maar lieve girls, onthoud dat je je niet hoeft te schamen voor striae. Striae is eigenlijk net zo normaal als het hebben van moedervlekken en sproetjes. Het grootste deel van de vrouwen heeft er last van en het is gewoon een teken van groei. Groei van jezelf. Iets waar we gewoon trots op zouden moeten zijn. Dus schaam je niet en straal gewoon in je bikini. You rock!

Bron: cosmopolitan.com, gezonderleven.nl, fitnessplein.nl, beautylab.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved