Lifestyle

Zo vieren ze oud en nieuw in andere landen

In ons kikkerlandje is het de traditie om op oudejaarsdag oliebollen en appelflappen in te slaan en met de familie het jaar af te sluiten. Om klokslag twaalf uur proosten we samen op het nieuwe jaar en barst het vuurwerk los. Dacht jij dat ze dit overal doen? Think again. Er bestaan superveel tradities over de hele wereld waar jij misschien raar van opkijkt. Wat dacht je van servieswerk tegen de deur van de buren gooien als goed geluk? Lees onderstaande tradities en wie weet wil jij voortaan in een heel ander land oud en nieuw vieren.

1. Denemarken
Oud servies in huis? Dan ben je in Denemarken aan het goede adres. Hier gooien mensen hun servies tegen de deuren van de buren. Hoe groter de stapel, hoe meer vrienden je hebt en hoe meer geluk je te wachten staat. 

2. Spanje
Vier jij oud en nieuw in Spanje dit jaar? Sla dan heel veel druiven in! In Spanje is het namelijk gebruikelijk om bij middernacht op elke klokslag een druif te eten. Klink lekker, maar dit is moeilijker dan je denkt. Als je twaalf druiven eet in twaalf seconden, brengt dit geluk voor het komende jaar. Doe ons maar gewoon oliebollen...

3. Schotland
Wil je het oude jaar afsluiten als een echte Schot? Schotten vullen vaten met teer en steken die aan om ze daarna over straat te rollen. Het nieuwe jaar wordt gevierd met het nummer Auld Lang Syne om klokslag twaalf uur. 

4. Italië
Haal je rode lingerie maar uit de kast. In Italië dragen ze op oudejaarsdag rood ondergoed, omdat dit liefde en geluk zou brengen. Daarnaast bestaat er in Venetië nog een bijzondere traditie. Een romantische, want hoe kan het ook anders dan in één van de meest romantische steden van Europa? Duizenden mensen komen op oudejaarsavond bij elkaar om het wereldrecord zoenen te verbreken: alle duizenden aanwezigen zoenen hun lover om middernacht. En dat wordt ieder jaar steeds drukker: het St. Marks plein stikt elk jaar van de mensen die meedoen aan wat ongetwijfeld één van de meest romantische oud en nieuw tradities is.

5. Brazilië
Elk jaar gooien alle Brazilianen een witte bloem in de oceaan als offer aan de godin van de zee. Dit doen ze in de hoop dat de godin alle wensen laat uitkomen voor het nieuwe jaar. Dat moet wel een mooi uitzichtje geven!

6. Colombia
De Colombianen hopen elk jaar op een jaar vol reizen en nieuwe bestemmingen. Om die wens uit te laten komen dragen ze op 31 december de héle dag een koffer met zich mee. Onhandig?

7. Peru
In een paar dorpjes in Peru gaan mensen ouderwets een goede knokpartij aan om alle meningsverschillen en ruzies op te lossen. Zo begint iedereen met een schone lei in het nieuwe jaar. Lesje boksen, anyone?
vuurwerk oud en nieuw nacht
8. Griekenland
Voor goed geluk hangen de Grieken traditioneel een ui boven de voordeur. De volgende ochtend maken ze hun kinderen wakker door met de ui op hun hoofd te tikken. Lekker fris het nieuwe jaar in zullen we maar zeggen... ahum.

9. China
Veel mensen verven hun voordeur rood als teken van geluk en welzijn. Ook verstoppen ze al hun messen, zodat niemand zich kan snijden. Dit zorgt namelijk voor ongeluk in de hele familie voor het komende jaar. 

10. Rusland
Schrijf je wens op een papiertje, steek het papiertje in de fik, gooi het restje in je glas met champagne en drink het op om exact twaalf uur. Lekker is anders. De Russen doen het dus op deze manier. Het smaakt waarschijnlijk verschrikkelijk, dus dan maar hopen dat die wens uitkomt. 

11. Tsjechië
De Tsjechen denken dat het mogelijk is om het geluk van het komende jaar te voorspellen door een appel te bekijken. Ze snijden een appel doormidden en kijken naar de vorm. Geloof jij het?

Bron: Lifehack.org, Stopandstare.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved