Lifestyle

Ahaa! Hierdoor vind je dus iemand leuk (of juist niet)

Misschien heb je weleens bepaalde gevoelens gehad voor een ander. Je kunt zeggen wat je wil, maar dat voelt echt heerlijk. Van het een op het andere moment kun je aan niemand anders meer denken dan aan die ene persoon. Hoe komt het eigenlijk dat we verliefd worden op een bepaald persoon en waarom op sommigen niet? Het heeft allemaal te maken met je hersenen en hoe dat precies zit, lees je in dit artikel. 

Als we iemand leuk vinden dan voelt dat zachtgezegd erg fijn. Dat heeft allemaal te maken met bepaalde beloningssystemen in je brein. Lees in dit artikel waarom verliefd zijn het beste gevoel van de wereld is. Onderzoekers aan de Columbia University hebben uitgezocht waardoor het komt dat het proces van iemand leuk vinden en leuk gevonden worden, zo goed voelt. 

Uit het onderzoek bleek dat bepaalde delen in je hersenen oplichten. Deze gebieden regelen onder andere emoties en houden zich bezig met beweging. Deze delen worden actiever als we iemand leuk vinden. Het deel dat emoties regelt is actief als er beloning komt en het bewegingsgedeelte let vooral op of iemand geschikt is als je potentiële partner. Of je je aangetrokken voelt tot iemand, heeft dus te maken met een combinatie van beide. 

Waarschijnlijk voel je het al aankomen. Als iemand anders precies hetzelfde proces heeft, dan zorgt dat voor beloning en dat is natuurlijk goed nieuws. Als je dit van elkaar weet, dan wordt de band veel hechter. Het werkt dan als een soort van kettingreactie. Hoe leuker jij iemand vindt, hoe leuker de ander jou gaat vinden. Als deze processen niet hetzelfde zijn, dan is de kans groot dat het uiteindelijk niks wordt. Weet je niet zeker of hij verliefd op je is? Lees dan dit artikel. Hoe liefde werkt, is natuurlijk een bijzonder proces, maar toch blijft het een dingetje dat wordt geregeld in je hersenen. 

aantrekkingskracht liefdeEr zijn ook nog andere factoren die invloed hebben of je iemand leuk vindt. Wat zorgt nog meer voor die bijzondere ‘klik’?

1. Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je deze persoon gaat vinden
Als we iemand vaker zien, dan gaan we diegene ook aardiger vinden. Zelfs als we alleen al weten dat we deze persoon in de toekomst gaan zien, schept dat een verwachting dat we die ander leuker gaan vinden. We focussen dan juist op de positieve kwaliteiten van die persoon. 

2. Je voelt je fijn bij mensen die je laten zijn wie je wil zijn
Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar als je erover nadenkt, klopt het wel. Je voelt je fijn bij je vriendinnen, omdat je waarschijnlijk kunt zijn wie je wil zijn. Zo werkt het ook bij mensen waar je verliefd op kunt worden. Als je bij deze persoon niet jezelf kunt zijn, dan is de kans klein dat dit in de toekomst je partner wordt. 

3. Hoe meer overeenkomsten, hoe groter de klik
Iemand die dezelfde dingen leuk vindt als jij, vind je vaak een fijn persoon. Hoe meer overeenkomsten je hebt, hoe groter de klik is. Als iemand op ons lijkt, is dat erg positief. Je voelt je zekerder, omdat die persoon hetzelfde denkt als jij over bepaalde zaken. 

4. Je deelt dezelfde ervaringen
Als je met iemand precies dezelfde ervaringen deelt, dan schept dat ook een band. Misschien herken je het wel. Als je met iemand erg hard moet lachen om een grap, terwijl de rest van het gezelschap het totaal niet grappig vindt, dan voel je je toch wel verbonden met diegene. Het vergroot de aantrekkingskracht tussen mensen. 

Beeld: iStock | Bron: bedrock.nl, psychologytoday.com, mens-en-samenleving.info

Must reads 👀