Lifestyle

Projectgroepen op school: dit is waarom het áltijd fout gaat

Het maakt niet uit op welke school je zit, want je krijgt altijd te maken met projecten in groepen. Dat betekent dat je rekening met elkaar moet houden en dat gaat meestal niet zonder slag of stoot. Werk dat nooit meer op tijd afkomt, medestudenten die niet meer komen opdagen en eeuwige discussies op WhatsApp. Pff… Je wordt al moe als je eraan denkt. Lees hier alle struggles die je meemaakt samen met je projectgroep.

1. De dag dat de groepen gemaakt worden, is van levensbelang
Je ziet de bui al hangen dat je bij de minst gemotiveerde klasgenoten in de groep komt. Dan komt het erop neer dat jij alles van A tot Z moet doen, omdat de rest het niet kan of omdat ze geen zin hebben. Jij bent een half uur voor aanvang van de les aanwezig, zodat jij het perfecte groepje samenstelt.  

2. Je groep die niet komt opdagen
Het begon al met een ellenlange discussie over wanneer jullie aan het project zouden werken. Met pijn en moeite hebben jullie een datum en tijd afgesproken, maar dan zijn er altijd van die sjakers die er gewoon niet zijn. Dat kun je toch niet maken?! Dit ga jij echt nooit begrijpen. Heb jij ongemotiveerde studenten in je groep? Laat ze dan deze video zien voor meer motivatie. 

3. Meelifters
We kennen ze allemaal: de studenten die geen zak uitvoeren en uiteindelijk wel een acht op hun cijferlijst krijgen. Goh, hoe zou dat toch komen? Precies, omdat ze keihard meeliften. En jij maar strijden…

4. Niemand is het met elkaar eens
Discussies op WhatsApp en op school. Er is altijd wel een persoon aanwezig die het niet met de rest eens is. Alles moet omgegooid worden, want je aan andere aanpassen kan natuurlijk echt niet. Pff… Het zal ook eens een keer goed gaan. 

5. Geen meter vooruit komen
De hele middag hebben jullie zogenaamd aan het project gewerkt, maar als jullie uiteindelijk bekijken wat er is gebeurd, valt dat toch vies tegen. Tja, het weekend moet natuurlijk uitvoerig besproken worden en sommigen waren meer in de kantine te vinden dan in het klaslokaal. 

herkenbaar groepswerk6. Die ene té fanatieke persoon…
Hartstikke fijn dat iemand een tien wil halen, maar je kunt ook overdrijven. De hele groep vindt die ene persoon zo ‘niet chill’, maar stiekem ben je blij dat je deze erbij hebt. Deze persoon heeft de touwtjes in handen en dat is ook nodig, anders wordt het project nooit ingeleverd. Tja, misschien toch wel handig om hem of haar bevriend te houden. 

7. Niemand heeft het werk op tijd af
Er wordt afgesproken om aan het eind van de week alles af te hebben en dan heb je toch weer van die nietsnutten erbij die het door de meest vage smoesjes niet af hebben. Ze hebben zó lang de tijd gehad. 

8. Die laatste check is vreselijk
Je denkt meestal dat je binnen een uur het verslag wel hebt nagekeken, maar om twee uur ‘s nachts zit jij nog achter je computerscherm. Je vraagt je dan echt af of je groepsgenoten ooit iets hebben meegekregen van de Nederlandse taal. 

9. Dat verlossende inlevermoment
Na weken, misschien zelfs maanden dat jullie hebben geblokt voor dat project, kijken jullie uit naar dat ene moment dat het ingeleverd wordt. Als je op ‘versturen’ klikt, valt er zo’n ontzettende last van je schouders. Dat moet meteen gevierd worden. 

10. Duimen op een voldoende
Als de beoordeling bekend is, slaat de paniek toe. Het zal toch niet dat je moet herkansen? Met een 5,5 ben jij meer dan tevreden. Als je dan uiteindelijk een dikke voldoende terugkrijgt, ben je de gelukkigste persoon op aarde. Al dat gedoe met je groepje ben je dan al lang weer vergeten. 

Lees dit artikel voor nog meer problemen waar je tegenaan loopt op school. 

Beeld: Unsplash