Lifestyle

Studiestress? Met deze 9 tips haal je het tóch

Studeren: eigenlijk is het één grote brok ellende. Toetsen, projecten, onhandige lesuren en vage docenten. Op school krijg je er allemaal mee te maken en eerlijk is eerlijk: soms weet je echt niet hoe je hiermee om moet gaan. Ondanks dat het stiekem de leukste tijd van je leven is, kun je toch wel wat tips gebruiken hoe je jouw studie overleeft. 

1. Zorg voor een goede projectgroep
De kans is zeer groot dat je een project gaat doen met medestudenten. Als je zelf de groepen mag bepalen, moet je zorgen dat je er als de kippen bij bent. Gebruik de mensenkennis die je hebt en regel de juiste mensen. Je wil natuurlijk niets liever een goed cijfer scoren.

2. Begin op tijd
Het lijkt allemaal zo makkelijk. Je denkt dat je alles vanaf dag één gaat bijhouden, zodat je aan het eind van de rit alles al kent. Geloof ons: dat doe je niet zomaar. Gelukkig weet je nu dat het écht belangrijk is en ga jij het onmogelijke waar maken. Als je elke dag een beetje doet, kost dat een stuk minder moeite dan wanneer je later nachten moet doorhalen. Voel je die stress al? Precies, op tijd beginnen. Mocht het toch last minute moeten gebeuren, lees dan vooral deze tips

3. Ga naar de laatste lessen voor het tentamen
Eigenlijk wil je het liefste thuis blijven om ‘hard te studeren’. Jij weet stiekem ook wel hoe dat gaat. Toch is het beter om even die laatste les mee te pakken, want dit zijn gouden uurtjes. Meestal worden hier stiekem wat dingen verklapt voor het tentamen en dat is precies wat je wil. 

4. Ga naar de toetsinzage
De laatste lessen vóór het tentamen zijn belangrijk. Mocht het toch zover komen dat je moet herkansen, dan is die ene les dat je de toets mag inzien nog veel belangrijker. Als wij uit ervaring mogen spreken: soms komen er vragen terug in de herkansing. En of je dan blij bent dat je bij de inzage was. 

studietips5. De eerste dag wil je niet missen
Is de eerste schooldag aangebroken? Zorg dat je van de partij bent. Je wil vanaf het eerste moment ergens bij horen en er wordt informatie verteld die je zeker niet wil missen. Meer tips nodig voor de eerste schooldag? Lees dan dit artikel

6. Herhaling is de moeder van de wetenschap
Hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter je het onthoudt. Als je een dag van te voren alles in je hoofd stampt, is de kans groot dat je het een week later al lang en breed vergeten bent. Probeer alles te verdelen en doe elke dag een beetje. Je zult zien dat je het vlak voor je tentamen hartstikke goed kent. 

7. Schrijf en markeer
Tegenwoordig typen we alles op de computer en raken we geen pen meer aan. Typen is natuurlijk een stuk sneller, maar uit onderzoek blijkt dat je dingen beter onthoudt door het op te schrijven. Omdat het langer duurt, moeten je hersenen harder werken. Markeer ook de belangrijke dingen, zodat deze nog beter blijven hangen. 

8. Neem op tijd een pauze
Uren blokken heeft geen zin, dus neem op tijd een korte pauze. Ga even je benen strekken en een frisse neus halen. Doe dit elk uur. Zo, na tien minuten is je hoofd weer leeg en kun je weer volop knallen. Het is een kleine tip, maar zeker de moeite waard om mee te nemen. 

9. Durf hulp te vragen
Kom je ergens niet uit? Ben niet bang om hulp van anderen te vragen. Een bepaald programma waarvan je niet precies weet hoe het werkt of die moeilijke formule die je niet weet op te lossen. Het liefst ga je huilen in een hoekje, maar je weet goed dat je daar niets mee opschiet. Durf hulp te vragen bij je medestudenten of docenten.

Beeld: iStock | Bron: vernieuwenderwijs.nl, volkskrant.nl

 

Lees meer:

NHA kortingscode: studeren met 100% slaaggarantie!