Zo kook je makkelijk (en goedkoop!) als student

Food door Eva

Als student heb je vaak weinig tijd (en zin) om uitgebreid te koken. Een lekker avondgerecht koken is vaak ook best duur, maar met je juiste tips en tricks hoeft dit niet zo te zijn. In plaats van elke avond een kant-en-klaar maaltijd van de supermarkt te eten, is het net zo makkelijk om een simpel gerecht zelf te koken. Herken jij je in dit studentenleventje? Dan kun jij deze tips goed gebruiken.

- Diepvriesgerechten zijn super handig, deze kun je namelijk vaker gebruiken. Als je een vriezer hebt gebruik deze dan voor groenten.

- Plaats een kruidenrekje in je keuken. Een kruidenrekje is een echte investering. Je doet heel lang met een potje kruiden en je merkt dat bij elk gerecht wel een paar kruiden een goede toevoeging zijn.

- Op de markt zijn veel ingrediënten een stuk goedkoper (én natuurlijk verser) dan in de supermarkt. Als je van tevoren weet dat je groente, vis of kaas nodig hebt ga dan eerst eens langs de markt. 

- Nodig je vrienden uit om met z'n allen te eten. Hiermee split je de kosten van de boodschappen en dat scheelt weer een hoop geld. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon hartstikke gezellig om met je vrienden te eten in plaats van in je eentje ;-).

- Tegenwoordig zoeken we alles op internet. Als je niet weet hoe je een gerecht (dat je moeder altijd kookt) moet maken is er onze redding: Google. Vaak zijn er ook video's op YouTube met een simpele uitleg. Zet je laptop of tablet op tafel en ga lekker aan de slag in de keuken.

- Op de site van Albert Heijn staan heel veel gerechten. Er staat precies bij wat je nodig hebt en hoe je het maakt. Als je even geen inspiratie hebt hoef je alleen maar een lekker gerecht op de site uit te zoeken en de gerechten in huis te halen.

- Maak mealpreps voor een aantal dagen. Wanneer je laat thuis komt en moe bent hoef je alleen even je gerecht op te warmen. Dat is stukken goedkoper (en gezonder) in plaats van wéér een pizza bestellen.

Eten student goedkoop makkelijk tips- Verse ingrediënten zijn vaak goedkoper als ze 'in het seizoen' zijn in vergelijking met ingrediënten die niet in het seizoen zijn. Zoek op internet welke ingrediënten dit seizoen volop te koop zijn en maak een lekkere maaltijd met deze ingrediënten.

- Doe boodschappen voor de hele week. Dagelijks boodschappen halen is meestal duurder, je bent dan veel sneller geneigd om elke keer weer nieuwe producten te halen. Als je voor de hele week producten haalt, haal dan bijvoorbeeld een voordeelverpakking paprika's, zodat je later in de week nog eens kookt met paprika's.

- Bedenk alvast wat je de hele week gaat eten. Schrijf dit bijvoorbeeld op een leuk krijtbord in je keuken. Wanneer je van tevoren kijkt wat je nog allemaal voor gerechten in huis hebt, loop je veel sneller door langs alle onnodige producten in de supermarkt. Slim toch?

- Doe nooit boodschappen op een lege maag. Het maakt echt verschil. Wanneer je vol zit heb je veel minder de neiging om allerlei (ongezonde) producten te kopen.

Koken student tips- Stel een budget in. Bereken hoeveel geld jij gemiddeld kwijt bent per maand aan je boodschappen. Als jij voor jezelf een budget instelt houd je veel meer rekening met wat je koopt. Als je weet dat je in de maand een keer uit eten gaat, moet je de andere dagen wat minder dure gerechten kopen.

Bedankt voor het insturen van je tip Tessa. Heb jij ook nog een tip voor een leuk artikel voor op Girlscene? Mail dan je tip naar tip@girlscene.nl en ontvang een leuk cadeautje!

Bron: 24kitchen, studentenplein.nl | Beeld: iStock