Lifestyle

14 verschrikkelijke dingen die je doormaakt als je overgevoelig bent voor geluid

Niemand vindt het fijn als iemand met zijn nagels over het schoolbord krast. Maar jouw lijstje met ergernissen is wel een stukje langer. Wat zeggen we; een héél stuk langer. Je familie en vrienden weten allemaal dat jij overgevoelig bent voor geluid. Want ja, als zij smakken of met hun pen tikken dan kun jij je gewoon niet inhouden. Dat moet je al genoeg doen met de kauwgom kauwende mensen in het openbaar vervoer… Herken jij jezelf hierin? Lees verder voor meer herkenbare situaties.

Misofonie
Word jij boos als je iemand hoort smakken? Of kun je wel huilen als iemand steeds zijn neus ophaalt? Don’t worry, je bent niet de enige. Er is zelfs een naam voor: misofonie. Misofonie is Grieks voor ‘hekel aan geluid’. Je ervaart dan irritatie, woede of walging bij het horen van onschuldige geluiden. Het zijn vaak ‘lichaamsgeluiden’ zoals smakken, kuchen of hoesten en tik- en knerpgeluiden. Mensen uit de omgeving snappen het vaak niet en vinden het aanstellerij. Ze snappen niet dat het over meer dan simpele boosheid gaat; ze lijden er echt onder.

Of jij daadwerkelijk misofonie hebt zou je moeten onderzoeken, maar het is in ieder geval een feit dat je gevoeliger bent voor geluiden dan anderen. De volgende situaties heb je vast weleens meegemaakt:

1. Samen eten met vrienden moet leuk zijn, maar voor jou is het juist ontzettend stressvol. Wat als die vriendin weer gaat smakken? Je wilt het wel gezellig houden…

2. Eten in een restaurant is minstens zo ellendig. Je hebt altijd mensen die vies eten of hun eten van het bord schrapen. 

3. Ben je hard aan het werkt, vindt een collega het nodig om met zijn pen te tikken. En jij je maar inhouden… 

4. De winter is niet jouw favoriete seizoen. Al die hoestende en snotterende mensen – aaah!

5. Je zou nooit, maar dan ook nooit een klok ophangen. Dat tikkende geluid, no thank you. Voor de tijd kijk je wel op je telefoon.

6. Het openbaar staat voor jou gelijk aan de hel. Er is altijd wel iemand die vies op zijn kauwgom kauwt of een hoestaanval heeft. Ugh. 

7. Wat jou betreft mag appels eten in het openbaar verboden worden. 

8. En nagels knippen in het openbaar ook.

9. Je bent heus wel blij als de Zalando-man aan de deur komt, maar het geluid van piepschuim of karton. Brrrrr….

10. Rietjes zien er misschien leuk uit, maar betekenen voor jou alleen ellende. Dat geslurp, make it stop! 

11. Jouw droomman moet ab-so-luut niet snurken. Dit is geen wens, maar een keiharde eis. No way José dat jij naast een snurkende vent gaat liggen. 

12. Films kijken in de bioscoop is altijd leuker dan thuis. Afgezien van de smakkende mensen dan. Je kunt je nauwelijks op de film concentreren met het lawaai. Een snack als popcorn en chips kán gewoon niet subtiel gegeten worden.

13. Soms word je zelfs gek van het geluid van je eigen ademhaling. 

14. Klittenband vermijd je liever. Vanwege het geluid dat het maakt natuurlijk…

Beeld: iStock