Lifestyle

Dit moet je weten wanneer je voor het eerst de morning after pil gebruikt

Ojeee... Ben je de pil een keertje vergeten? Is het condoom gescheurd? Of heb je helemaal onbeschermd seks gehad? Gelukkig betekent dit tegenwoordig niet dat je na negen maanden een kind hoeft groot te brengen en leven we in de tijd van de morning after pil. Dit moet je weten wanneer je voor het eerst een morning after pil gebruikt.

Let op: de morning after pil is iets om gebruiken in geval van nood en kun je niet zien als vervanger van de anticonceptiepil.

#1 De morning after pil werkt niet altijd
Schrik niet, maar weet wel dat de morning after pil niet 100% een zwangerschap voorkomt. De pil werkt namelijk niet als je al een eisprong hebt gehad. Je kunt alleen nooit exact zeggen wanneer je eisprong is, daarom raden wij wel aan om altijd een morning after pil te nemen na onveilige seks. 

#2 Na de morning after pil kun je wéér zwanger worden
Ben je de anticonceptiepil vergeten, maar heb je wel (onbeschermde) seks gehad en heb je daarom een morning after pil gebruikt? Onthoud dan goed dat deze alleen op dat moment werkzaam is. Alwéér de pil vergeten? Wanneer je hierna opnieuw onbeschermde seks hebt kun je dus gewoon weer zwanger worden. Denk er in dit geval goed overna of de anticonceptiepil wel een geschikt anticonceptiemiddel voor jou is.

#3 De morning after pil is geen vervanging van de anticonceptiepil
Let er wel op dat je de morning after pil niet als vervanger van de anticonceptiepil gaat zien. Het is absoluut niet de bedoeling dat je elke keer na het hebben van (onbeschermde) seks een morning after pil gebruikt. De moring after pil is een noodpil. Zorg er voor dat je bijvoorbeeld de anticonceptiepil slikt of gebruik een ander voorbehoedsmiddel. Je kunt de gewone anticonceptiepil nooit vervangen door de morning after pil.

#4 De morning after pil is geen mini-abortus
Veel mensen denken dat het gebruik van de morning after pil gelijk staat aan een 'mini abortus'. Dit is alleen niet waar. De morning after pil stelt je eisprong uit, waardoor je op dat moment niet zwanger kunt worden. De werking van deze 'noodpil' is qua werking dus te vergelijken met andere anticonceptiemiddelen zoals de pil.

#5 Na het gebruik van de morning-afterpil móét je tot 7 tot 14 dagen erna een condoom gebruiken
Bij de meeste morning afterpillen moet je na het gebruik hiervan zeven dagen seks hebben met een condoom, want je bent namelijk op dat moment niet beschermd bent tegen een zwangerschap. Bij sommige pillen is dat zelfs veertien dagen. Lees daarom altijd goed de bijlsuiter om deze situatie weer te voorkomen.

morning after pil
 

#6 De bijwerkingen duren ongeveer twee dagen (en vallen best mee)
Er wordt altijd veel gespeculeerd over de bijwerkingen van de morning after pil. Bijwerkingen die mogelijk kunnen ontstaan zijn pijn in je borsten, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Heb je binnen twee uur na het innemen van de pil overgegeven? Dan is de werking minder goed. Neem in dit geval een nieuwe.

#7 Je hebt geen recept van de huisarts nodig
Gelukkig! Je hebt geen doktersvoorschrift nodig voor het kopen van een morning after pil. Ben je nog geen 21? Dan is de morning after pil zelfs gratis. Dit betekent natuurlijk niet dat het een gewoonte moet worden. Zorg daarom dat je altijd zorgt voor andere voorbehoedsmiddelen en/of slik de anticonceptiepil.

Beeld: iStock | Bron: 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved