Lifestyle

13 herkenbare dingen als je de koningin van het uitstellen bent

“Oh, de vaatwasser ruim ik morgen wel uit.” Ja, hier gaat het al mis. Uitstelgedrag zit in een klein hoekje en voor je het weet ben je anderhalve week verder. Niet zo handig dus, maar toch heeft iedereen er last van… het zit vast in de genen. 😉 Om de pijn een beetje te verlichten van deze slechte gewoonte, zet Girlscene 13 herkenbare dingen op een rijtje.

1. Zondagavonden zijn het ergst
Wanneer je de hele week al verschillende dingen hebt uitgesteld is de zondag de laatste dag waarop je alles gedaan kunt krijgen. Dit lukt alleen niet altijd, je komt er namelijk achter dat het veel te veel is en dit in één dag nooit gaat werken. Shit!

2. De snoozeknop is je favoriet
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar jouw geliefde snoozeknop is ook een vorm van uitstellen. Als je moeite hebt met opstaan en de snoozeknop elke ochtend wel in the picture is, ben je grandioos aan het uitstellen. Opstaan is ook gewoon ontzettend lastig en snoozen lijkt dan de beste optie. Wist jij dat je maar negen minuten kunt snoozen op je telefoon? Je leest hier waarom.

3. Je hebt de excuses voor het uitstellen al klaar
Iedereen om je heen heeft wel een opmerking klaar over het feit dat jij alles uitstelt. Maar omdat jij alles uitstelt bedenk je in die tussentijd genoeg smoesjes waarom je alles aan het uitstellen bent.

4. Je denkt dat Spotify je helpt bij het leren… not
Dit is in principe weer een uitsteltrucje, je bent namelijk de helft van de tijd bezig met het vinden van een goede lijst en vervolgens het nummer wat je wilt horen. Geen goed idee dus en totaal geen helpende hand als je vaart wilt maken met bijvoorbeeld een samenvatting.

5. Social media is de grootste vijand
Dit hoeven we niet uit te leggen… spreekt voor zich. Haha!

6. Het voelt als een soort van aandoening
Het zit gewoon in je, een leven zonder uitstelgedrag is haast niet meer voor te stellen. Als een paracetamol hielp tegen het uitstellen, dan wist je het wel. 

7. Je hebt alles geprobeerd om ervan af te komen
Je probeert het elke keer weer, maar je komt er maar niet van af. De kleinste dingen bewaar je voor de volgende dag en de dag erna én de dag daarna. Het is een never ending story.

8. Je bent ervan overtuige dat er te weinig uren in een dag zitten
Als er nou één uurtje meer in de dag zat, haalde je gewoon alles.

9. Je weet van iedere klasgenoot hoe ver ze zijn
Als er een deadline is app jij al je klasgenoten of zij al begonnen zijn, zo ben jij van iedereen op de hoogte. Alleen schiet je er zelf niet zo veel mee op.

10. Je maakt veel lijstjes, maar daar blijft het ook bij
Je hebt thuis miljoenen to do-lijstjes en planningen liggen, maar daar blijft het bij. Het liefst schrijf je nog dingen op die je al gedaan hebt, zodat je in ieder geval alvast één dingetje kunt doorstrepen.

11. Net wanneer je lekker op gang komt, begint je maag te knorren
Jouw uitstelgedrag zit echt diep, zelfs je lichaam stribbelt tegen.

12. Je raakt in paniek wanneer je beseft dat je niet genoeg tijd hebt
Kleine paniekaanvallen staan centraal in jouw leventje. Wanneer je weer eens te veel aan het uitstellen bent en niks afkrijgt, draait jouw hoofd overuren.

13. De “wat vandaag niet is, komt morgen”-mentaliteit staat op nummer één bij jou
Als persoon ben jij erg ‘layed back’, wat vandaag niet lukt komt morgen wel. Je maakt je nergens druk om en uitstellen is dan ook echt geen probleem voor jou. Jij bent die 5% bij uitstelgedrag die geen stress krijgt maar het allemaal lekker zijn gang laat gaan.

Heb jij nog tips nodig om een planning te maken waar jij je ook echt aan houdt? Lees dan snel even dit artikel, jouw redder in nood.

Beeld: iStock