Lifestyle

6 klachten tijdens je menstruatie die niet per se 'normaal' zijn

Ongesteld zijn zou niemand omschrijven als een feestje, maar de klachten verschillen heel erg per persoon. Terwijl de één vrolijk een bootcamp-lesje volgt, ligt de ander in bed met een kruik. Omdat menstrueren voor elke vrouw anders is, is het lastig om te weten wanneer een klacht 'normaal' is of niet. Heb je last van één van de klachten in dit artikel? Dan is het misschien verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Je hoeft je natuurlijk niet meteen zorgen te maken als je last hebt van één van de onderstaande menstruatieklachten. Het is nu eenmaal zo dat de ene vrouw meer klachten ervaart dan de ander. Maar mocht je het gevoel hebben dat het niet helemaal goed zit, bel dan altijd even met de huisarts. Je zou nooit met veel pijn en ongemak hoeven rondlopen! 

1. Veel bloedverlies
We verliezen allemaal bloed tijdens onze menstruatie. Op de eerste dagen heb je meer bloedverlies dan normaal, en de hoeveelheid verschilt ook nog eens per vrouw. Maar als je elk uur je tampon of maandverband moet verwisselen omdat je anders doorlekt, verlies je wel heel veel bloed. Bovendien is het heel ongemakkelijk als je constant bang moet zijn dat je doorlekt. Extreem bloedverlies kan er dan ook op wijzen dat er iets niet goed is, zoals een hormonale disbalans en endometriose. 

2. Intense buikkrampen
Niemand vindt de buikkrampen tijdens de menstruatie fijn, maar er zijn vrouwen die zoveel pijn hebben dat ze niet uit bed kunnen komen. Kom je de dag niet door zonder meerdere pijnstillers in te nemen als je ongesteld bent? Zoveel pijn is normaal. Neem contact op met de huisarts om je klachten te bespreken. 

3. Onregelmatige cyclus
Weet je nooit wanneer je ongesteld wordt? Blijft je menstruatie soms zelfs uit? Een onregelmatige cyclus kan wijzen op PCOS, een aandoening waarbij je een verstoorde hormoonhuishouding hebt. 

4. Extreme vermoeidheid
Het is heel normaal dat je moe bent na een drukke dag. Misschien merk je wel dat je een beetje vermoeider bent als je ook ongesteld bent. Maar als je gewoon op tijd naar bed gaat en alsnog niet je ogen open kunt houden, dan zou het kunnen wijzen op endometriose. Het is niet bekend wat de oorzaak van vermoeidheid tijdens je menstruatie is, maar opvallend veel vrouwen met endometriose zijn extreem moe. 

5. Pijn tijdens de seks 
Seks zou altijd een plezierige activiteit moeten zijn. Het is daarom ook geen goed teken als je pijn hebt bij geslachtsgemeenschap. Pijn tijdens de seks zou op meerdere aandoeningen kunnen wijzen. Merk je dat je alleen pijn hebt tijdens je ongesteldheid? Dan hebben die twee dingen wellicht met elkaar te maken. Bespreek dit sowieso even met je partner. Je zou nooit pijn moeten hebben tijdens de seks. 

6. Lage rugpijn 
Lage rugpijn is een heel normale klacht tijdens de menstruatie. Helaas hebben veel vrouwen er last van. Maar als je niet meer rechtop kan lopen van de pijn, kun je je afvragen of dit wel goed is. Lage rugpijn is een symptoom van endometriose. 

Beeld: iStock | Bron: bustle.com, gezondheidsplein.nl, endometriose.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved