Food

Barbecueweer? Wij hebben 5 heerlijke vegan recepten

Denk jij bij vegan meteen aan konijnenvoer? Dan heb je het mis, tegenwoordig heb je de lekkerste recepten en allemaal veganistisch. Er zijn ook echt wel recepten die je heerlijk zelf kunt bereiden zonder het gebruik van dierlijke producten. Met lekker weer gaan nemen we al snel de barbecue erbij, super gezellig! Speciaal voor de barbecue liefhebbers hebben we 7 lekkere vegan barbecue recepten verzameld.

Geroosterde groenten
Om maar meteen te beginnen met het grootste cliché recept, geroosterde groenten. Dit is erg lekker als voorgerecht maar ook zeker als een side dish. Zet de groenten op tafel en sorteer ze in bakjes. Paprika, courgette, tomaat, wortel… you name it. Kies jouw favoriete groenten uit en prik ze allemaal door een satéprikker. Zo stel je jouw eigen voorgerechtje samen en is meteen klaar om op de barbecue te leggen. Lekker makkelijk!

Gevulde paprika’s
Nog een eenvoudig recept, maar oh zo handig voor tijdens een barbecue: gevulde paprika’s. Een licht voorgerechtje zodat je tijdens het hoofdgerecht (en nog belangrijker: het dessert) lekker veel kunt eten ;-).

Wat heb je nodig? (Voor 2 halve paprika’s)

♥ Paprika’s
♥ 50 gram rijst
♥ ½ jalapeno peper
♥ een beetje limoen-chili olie
♥ wat verse korianderblaadjes

Wat ga je doen?

Stap 1: Kook de rijst als eerste als je nog in de keuken bent, dan is deze al klaar voor gebruik als je stap 2 ook gedaan hebt. Zorg er wel voor dat je er een deksel op laat zodat het nog een beetje warm blijft.
Stap 2: Snij de paprika doormidden en haal de zaadjes eruit. Leg allebei de helften op de barbecue en gril ze aan beide kanten goed. De paprika moet een lekkere zoete geur gaan krijgen, zacht worden en de afdruk van de barbecue grill moet een beetje te zien zijn. Dan weet je dat het wel goed zit.
Stap 3: Een lepeltje limoen-chili olie kan door de rijst geroerd worden (deze heb je bij stap een al gekookt en klaargezet). Snij ook de jalapeno peper in kleine stukjes en roer deze ook door de rijst.
Stap 4: Vul de gegrilde paprika’s met de klaargemaakte rijst en wat korianderblaadjes.

paprika

Couscousburger met avocado of guacamole
Hamburgers zijn echt een must tijdens een barbecue en wie houdt er nu niet van avocado’s? De perfecte combinatie voor een lekker gerecht tijdens de barbecue.

Wat heb je nodig?

♥ 2 boterhammen of een broodje (kies uit maisbrood, speltbrood of wat anders)
♥ een handje verse bladspinazie
♥ 2 couscousburgers van een vegan merk
♥ 1 avocado
♥ limoensap en wat kruiden

Wat ga je doen?

Stap 1: Grill als eerste de couscousburgers op de barbecue, dit duurt maar een paar minuutjes per kant van de burger.
Stap 2: In de tussentijd kun je alvast de boterham of het broodje beleggen met de verse bladspinazie en de avocado in partjes snijden. Als de burger klaar is kun je ook deze erop leggen. Neem de partjes avocado en leg deze nu op de burger en doe over het totaal een beetje limoensap.
Stap 3: Heb je liever guacamole? Dan kun je die ook gemakkelijk zelf maken. Gooi de avocado, het llimoensap van een halve limoen en wat kruiden samen in een blender. Als je het tot een glad goedje hebt gemixt, is het klaar om te smeren.

couscous

Vegan carrot hotdog
Als jij van wortels houdt én van hotdogs, is dit het ultieme recept voor jou. Dag worst en hallo wortel! Dit is wel een gerechtje om een dag van te voren al voor te bereiden, maar dan heb je ook iets lekkers.

Wat heb je nodig? (8 porties)

♥ 8 geschilde bospenen
♥ 30 ml appelciderazijn
♥ 50 ml sojasaus
♥ 1 theelepel uienpoeder
♥ 1 theelepel gerookte-paprikapoeder
♥ 1 eetlepel arachideolie
♥ 8 meergranen puntjes, kan biologisch brood zijn
♥ 1 rode ui
♥ 2 eetlepels augurkenvocht
♥ 4 eetlepels augurkenblokjes
♥ 2 eetlepels ketchup
♥ 1 eetlepel mosterd (spicy)
♥ 1 ziplockzak (van 3 liter)

Wat ga je doen?

Stap 1: Snij de uiteinden van de wortels rond en kook ze 6 minuten in kokend water.
Stap 2: Maak de marinade voor de wortels. Meng de azijn, sojasaus, uienpoeder en paprikapoeder door elkaar totdat het een lekkere marinade wordt.
Stap 3: Zijn de wortels klaar? Giet ze dan af en spoel ze met koud water. Nu is het tijd om het ziplockzakje erbij te pakken. Hier doe je de wortels in inclusief de marinade die je net hebt gemaakt. Laat dit 24 uur in de koelkast liggen en draai ze halverwege even om.
Stap 4: Zijn de 24 uur voorbij? Pak dan de wortels uit de ziplockzak en laat ze uitlekken. Verhit nu de olie in een pan en bak de wortels zo’n 8 tot 10 minuten.
Stap 5: Nu is het tijd voor het leukste gedeelte, de broodjes beleggen! Snij de broodjes doormidden, maar niet helemaal door. Snipper het rode uitje en meg ze met het augurkenvocht. Beleg elk broodje met een gemarineerde wortel, het uienmengseltje, de augurkenblokjes, ketchup en als laatste een beetje mosterd.

hotdog

En klaar is kees! Een lekker zomers recept, perfect om te bereiden voor een barbecue. Wat je nog kunt doen is er variaties van maken. Je kunt het bijvoorbeeld een Mexicaans tintje geven. Zo kun je guacamole toevoegen en een lekkere Mexicaanse tomatensalsa. It’s up to you!

Super zomerfruitsalade

Wat heb je nodig?

♥ 15 gram verse munt
♥ 3 eetlepels kristalsuiker
♥ 250 gram verse aardbeien
♥ 150 gram verse blauwe bessen
♥ 150 gram verse frambozen
♥ 120 gram verse granaatappelpitjes
♥ 2 eetlepels witte balsamicoazijn
♥ En een vijzel, zo’n ding waar je kruiden in kunt fijnstampen 😉

Wat ga je doen?

Stap 1: Haal de blaadjes van de munt takjes af en wrijf de helft van de blaadjes samen met de suiker fijn in de vijzel.
Stap 2: Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
Stap 3: Gooi nu al het fruit samen in een grote kom, meng het een beetje door elkaar en roer de balsamicoazijn erdoorheen.
Stap 4: De muntsuiker wat je bij stap 1 al gemaakt hebt strooi je nu ook in de kom.
Stap 5: Schep alles voorzichtig om zodat het mooi verdeeld is en voeg als laatste de overgebleven muntblaadjes toe.

fruit

Zoek je nog lekkere vegan recepten voor de lunch, dan kun je hier terecht!

Bron: Allerhande, De Goene Meisjes | Beeld: iStock

Must reads 👀