Lifestyle

Waarom een vriendschap beëindigen soms goed voor je is

Jullie zijn al beste vriendinnen sinds de basisschool. Maar nu jullie alle twee aan het studeren zijn lijkt het alsof jullie steeds minder met elkaar gemeen hebben… Jouw bestie heeft bijvoorbeeld amper nog tijd voor jou. Ze neemt alleen nog contact met jou op als ze iets nodig heeft. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om een punt achter jullie vriendschap te zetten. 

Uit elkaar groeien
Je beste vriendin is er altijd voor je en weet je altijd aan het lachen te maken. Toch kan het zijn dat jullie vriendschap plotseling verandert. Jullie hebben constant discussies en je ergert je mateloos aan alles wat ze zegt en doet. Eigenlijk zien jullie elkaar alleen nog maar als het ‘moet’. Kortom: jullie zijn uit elkaar gegroeid.

Het is normaal dat wanneer je ouder wordt je vriendschappen ook veranderen. Je groeit en maakt nieuwe dingen mee. En dan is soms de basis van een vriendschap niet sterk genoeg… Vaak ben je toch geneigd om zo’n vriendschap door te zetten omdat je jezelf probeert vast te klampen aan herinneringen. Toch zijn vriendschappen als deze helemaal niet goed voor je en kun je beter stoppen met de vriendschap.

Vriendschap verbreken
We begrijpen dat dit niet altijd even makkelijk is. Net als een relatie met je vriendje verbreken, is het eindigen van een vriendschap zwaar. Toch kan het ontzettend opluchten wanneer je stopt met de vriendschap. Dat jullie geen vrienden meer zijn hoeft niet altijd aan de ander te liggen. Het kan zijn dat jullie gewoon uit elkaar gegroeid zijn en andere interesses hebben.

Het kan ook zijn dat jullie vriendschap slechts vanuit één kant komt; die van jou. Ben jij altijd de persoon die haar appt? Moet jij altijd met ideeën komen die zij dan last minute cancelt? En lijkt ze nóóit oprecht blij om wat jij bereikt hebt? Dan wordt het misschien tijd om dieper naar jullie vriendschap te kijken, hoe moeilijk dat ook is.

Energie geven
Een vriendschap moet je energie geven, niet energie kosten. Als een vriendschap niet goed voelt heb je alle recht om voor jezelf te kiezen. Merk je dat jij in een situatie zit waar de vriendschap niet meer oprecht is, maar alleen nog bestaat uit herinneringen uit het verleden? Dan wordt het tijd om na te denken waarom jullie vrienden zijn. In dit artikel lees je meer redenen wanneer het oké is om een vriendschap te verbreken.

Vriendschap beëindigen
Een vriendschap beëindigen klinkt misschien hard, maar uiteindelijk word je er wel beter van. Nu kun je namelijk eindelijk écht jezelf zijn. Wanneer een vriendschap niet helemaal lekker loopt probeer je extra leuk te zijn voor de ander en je aan te passen aan de ander. Je bent dus niet 100% jezelf. Ook heb je nu weer tijd over om in andere vriendschappen te steken. Misschien maak je zelfs wel nieuwe vrienden! 

Voordat je besluit een punt te zetten achter jullie relatie is het wel verstandig om het hier met je vriendin over te hebben. Misschien heeft ze helemaal niet door dat ze jou negeert. Wie weet kunnen jullie samen de vriendschap nieuw leven inblazen en zijn jullie nog goede vriendinnen in de komende jaren.

Beeld: iStock