Food

Dit kun je het beste eten voor en na het sporten

1

Sportlegging uit de kast, sport-bh aan en hup: op naar de sportschool. Maar wacht, je hebt één heel belangrijk onderdeel overgeslagen. Namelijk: eten. Wat je eet voor- en na een training is cruciaal, want moet je lichaam voeden om goed te kunnen functioneren. Na de training is herstel heel belangrijk en daarbij speelt voeding ook weer een grote rol. Eet niet zomaar wat voordat je naar de sportschool vertrekt, maar denk goed na over je keuze.

Tijdens het sporten heb je energie nodig. Daarom is het heel erg belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet alleen voor, maar ook tijdens en na het sporten. Wij hebben voor je uitgezocht wat je het beste kunt eten en wat je beter kunt vermijden. Je lichaam heeft in ieder geval veel voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten en vetten nodig. Koolhydraten zorgen ervoor dat je genoeg energie hebt, waardoor je meer puf hebt om lang te sporten. Je voelt je energieker en kunt daardoor ook een stuk harder aan de bak. Eiwitten zijn weer belangrijk voor het herstel van je spieren. Tijdens het trainen van je spieren lopen ze schade op, maar door de eiwitten gaat het herstel een stuk sneller.
sporten eten workout voeding energieProducten die je in ieder geval links moet laten liggen zijn producten waar ‘snelle suikers’ in zitten. Die snelle suikers worden namelijk opgenomen in je bloed, waardoor je voor een kort moment heel veel energie hebt. Daar heb je natuurlijk niks aan als je een complete workout op de planning hebt staan. Het is je aangeraden om 2 á 3 uur voorafgaand aan een training te eten. De kans op maagklachten wordt daardoor kleiner en je lichaam heeft even de tijd om het voedsel te verteren. Vlak voor het sporten eten kan ook zorgen voor steken tijdens je training.

Voeding voor het sporten
Don’t: snoep, koekjes, taart, brood, vruchtenyoghurt, frisdrank en energiedrankjes.
Do’s: salade, ei, havermout, volkoren pasta, rijst, vis of (mager) vlees, water, groenten.

Probeer de porties voor het sporten niet te groot te maken. Je hebt vast weleens gesport terwijl je net eten achter je kiezen had, en dat is verre van prettig. Als je bang bent dat je hongerig wordt tijdens de training omdat er best wat tijd tussen zit, dan kun je een halfuur voor het sporten nog een een banaan of een broodje nemen. Als je niet goed eet voor het sporten kan het zijn dat je tijdens je workout duizelig, misselijk of licht wordt in je hoofd.

Voeding tijdens het sporten
Don’t: snoep, koekjes, taart, brood, frisdranken en energydrankjes.
Do’s: water, sportdrank, energierepen.

Ook hier wil je kiezen voor producten die je langdurig energie geven en niet voor snelle energieboosters.

Voeding na het sporten
Don’t: vet eten en frisdrank.
Do’s: eieren, groente, fruit, smoothies.

Eten na het sporten klinkt niet voor iedereen zo lekker in de oren, maar toch is het verstandig om dit wél te doen. Je lichaam moet namelijk herstellen en dat kan het best met behulp van goede voeding.

Bronnen: fit.nl, self.com, fitenfast.nl | Beeld: iStock

 

Lees ook: Shinen met jouw curvy maten: gebruik de Happy Size kortingscode!

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 8 dagen geleden mevrouwtjesneeuwball

    Voor een gewone training / gewoon sporten zijn energierepen & sportdrankjes helemaal niet nodig... Wanneer je iets gaat doen wat erg intensief is, ja dan kan je dat gebruiken, een 25km hardlopen, een 50 km fietsen... Voor een training is dit extreem overbodig

  1. 1