Lifestyle

Shop jij ook altijd te veel en praat je het goed? Daar kun je niks aan doen!

Ben jij ook altijd degene in je vriendinnengroep die het meeste shopt en praat je dit dan altijd weer goed? Dan gaan wij je nu heel erg blij maken, want hier kun je niks aan doen! Je hoeft je dus niet meer te schamen voor je koopjes van de afgelopen week, je vertelt je vriendinnen gewoon dat het cognitieve dissonantie is. Cognitieve wat? Ik – Girlscene’s stagiaire Sanne – studeer communicatie en ga het jullie uitleggen. Lees snel verder!

We willen onszelf allemaal zien als slimme meiden die altijd de juiste keuze maken. Toch ervaren we vaak een negatief gevoel als we dat ene setje oorbellen kopen, terwijl we het helemaal niet nodig hebben. Dit is een gevoel van cognitieve dissonantie, een begrip in de communicatiewereld. Het is dus volkomen normaal dat we dit gevoel ervaren, nergens om voor te schamen dus! 😉

Cognitieve dissonantie
Cognitieve dissonantie is oorspronkelijk een term uit de psychologie. Dit is een term voor de spanning die ontstaat zodra feiten in strijd zijn met jouw eigen gevoel. Vaak reageren wij hier weer op door het veranderen van onze opvattingen of passen we ons gedrag aan.

Stel: Je hebt net dat leuke setje oorbellen gekocht, maar ervaart het negatieve gevoel dat je het beter niet had kunnen kopen. Dan kun je de volgende dingen doen om dit gevoel goed te praten:

  • Je verandert je gedrag: je brengt de oorbellen terug
  • Je praat je gedrag goed: “Dit setje oorbellen heb ik nog niet in mijn collectie, ik móest ze gewoon kopen.”
  • Je voegt nieuwe cognities (feiten, gevoelens, overtuigingen etc.) toe die het gedrag goed maken: “Met deze oorbellen ben ik mooier”

Het verminderen van dit negatieve gevoel heeft ook een naam: reduceren. Het klinkt moeilijker dan het is, trust me. We reduceren de hele dag door (ja echt). “Had ik dat ene koekje maar niet gegeten, maar hij was wel erg lekker” of “Ik moet echt eens naar de sportschool gaan, maar ik heb het niet nodig want het zit in de genen bij mijn moeder. Zij wordt ook niet dik.” Reduceren is dus eigenlijk gewoon het goedpraten van het negatieve gevoel.

Dus girls, no worries. Zodra jullie dit gevoel ervaren als jullie iets nieuws geshopt hebben, denk dan terug aan dit artikel. Je bent echt niet de enige die dit gevoel ervaart. En zodra je weer een nieuwe aankoop doet, reduceer je het toch gewoon! 😉

Bron: Fontys Hogescholen, Communicatie KC | Beeld: iStock