Lifestyle

10 tips hoe je jouw kat laat stralen van geluk

Als kattenvrouwtje wil je dat jouw pluizenbol gelukkig is. De hele dag door verwen jij je kat. Tot in den treure geef je brokjes, kopjes en knuffels. Het is wel duidelijk dat jij zielsveel van je maatje houdt. Toch zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je kat nóg gelukkiger te maken. Waarschijnlijk denk je dat we een grap maken, maar het is echt zo. Er is meer dan brokjes geven en dat zetten wij voor jou op een rijtje. Deze dingen moet je doen om je kat intens gelukkig te maken.

1. Houd het toilet van je kat schoon
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Katten vinden het vreselijk om hun behoefte te doen in een vies toilet. Geef toe: jij wordt daar ook niet vrolijk van, dus dat is voor je kat idem dito. Dus dames, leg dat schepje binnen handbereik en neem elke dag even de tijd om die bak spik en span te maken. 

2. Een krabpaal
Katten willen krabben. Dat wist je waarschijnlijk al, maar heb jij zo’n mooie krabpaal in huis staan of moet je kat het doen met de deurmat? Die deurmat is op zich prima, maar als je wil dat je kat écht de gelukkigste op aarde is, dan zou ik toch maar zo’n paal aanschaffen. 

3. De plek van het drinken
Waarschijnlijk staat het bakje water precies naast het bakje met brokken. Waar of niet? Dat is goed bedoeld, maar toch moet je dat bakje water verplaatsen. Het is belangrijk dat je kat genoeg drinkt. Van nature drinken katten liever niet waar hun prooi ligt, dus kun je beter het water ergens anders neerzetten. Als je je kat helemaal op handen wil dragen, moet je op meerdere plekken drinkbakken plaatsen. 

4. Laat ze buiten
Voor honden is het logisch dat je ze naar buiten stuurt, maar voor katten geldt precies hetzelfde. Als het niet mogelijk is om je kat deze vrijheid te geven, kun je een riempje kopen bij de dierenwinkel, zodat je je kat kunt uhhh, ‘uitlaten’. 

5. Kattengras
Alle binnenkatten missen iets in het leven: gras. Het vervoert zuurstof in het lichaam en het zorgt voor het uitbraken van haarballen. Ideaal dus. Helaas moeten binnenkatten het doen met de kamerplanten in huis. Het gevaar is dat sommige planten giftig zijn voor katten. Spring dus als wiedeweerga op je fiets naar het tuincentrum en koop een bakje kattengras voor je oogappeltje. 

kat verwennen
6. Bouw een uitkijktoren 
Katten vinden het fijn om alles in de gaten te houden vanaf een hoger afstandje. Oké, je hoeft niet meteen de Toren van Pisa in je huis te zetten, maar als je het mogelijk maakt voor je kat om op de kast te klimmen, is ze al dolgelukkig. 

7. Zorg voor gezelschap
Katten zijn gezelligheidsdieren en hebben behoefte aan soortgenoten. Als je een kitten neemt, is het beter om er twee te nemen. Als je er al eentje hebt, kun je altijd overwegen om er nog eentje in huis te halen. Hoe meer gezelligheid hoe beter, toch? Lees hier waaraan je moet denken als je een nieuwe viervoeter in huis haalt. Als je kat al jarenlang een einzelgänger is, dan is het misschien beter om dat lekker zo te laten. 

8. Snoepjes
Snoepjes zijn toch echt wat anders dan saaie brokken. Je kat wordt hier intens gelukkig van. Geef het op momenten dat ze het echt verdienen, want anders worden ze te verwend en dat moet je niet hebben. Wedden dat jouw kat na een tijdje precies weet waar jij dat lekkers bewaart?

9. Knuffelen
Net als bij mensen vinden katten het ook heerlijk om af en toe lekker te knuffelen. Las elke dag een knuffelmomentje in. Gelukkiger wordt jouw pluizenbol niet, neem dat maar van ons aan. 

10. Bescherm je kat
Als je kat iets overkomt, is dat natuurlijk een nachtmerrie. Bescherming is daarom onmisbaar. Om je kat te beschermen tegen ziektes, is het slim om één keer in de drie jaar een inenting te halen. Een vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen en dat zorgt ervoor dat je kat niet ziek wordt. 

Wil je je kat ook nog trucjes leren? Lees dan dit artikel

Beeld: iStock | Bron: praktijkvoorkattengedrag.nl, intratuin.nl, howtocat.nl, mcvoordieren.nl