Zuigzoen in je nek? Zo kom je er vanaf

Lifestyle door Karlijn

Een zuigzoen heb je voor je het weet, één zoen in je nek is al genoeg. Tja, daar zit je dan met een joekel van een bloeduitstorting. Wat nu? De hele week met coltruien en sjaals lopen is hartstikke verdacht. Dat ding móet gewoon weg, en snel ook. Zó kom je van die zuigzoen af.

Wat is een zuigzoen nou precies?
Een zuigzoen is eigenlijk een blauwe plek. Een zuigzoen is een opzwelling van haarvaten (dit zijn minibloedvaten). Omdat de vaten vacuüm worden gezogen breken ze en daarbij komt er bloed vrij, dat is de plek die je ziet onder de huid. De grootte van de zuigzoen hangt af van hoe lang en hoe hard er is gezogen op de huid.

What to do?
Om van die ellendige zuigzoen af te komen heb je een paar opties. De sjaal en de coltrui zijn er als noodoplossing, mocht het allemaal niet werken.

✰ Koude lepel
Leg een lepel ongeveer tien minuten in de vriezer en druk deze zachtjes tegen de zuigzoen. Dit helpt het beste als de zuigzoen nog ‘vers’ is. De kou zorgt ervoor dat het bloed stolt en dat de zuigzoen niet groter wordt. Ook voorkomt het een zwelling, best fijn.

✰ Aloë vera
Breng wat aloë vera crème of gel aan op de zuigzoen en laat dit tien minuten zitten. Aloë vera is van nature een herstellend product dat de gevoeligheid van de zuigzoen wegneemt. Hierdoor herstelt de huid sneller, dit betekent dus ook dat de zuigzoen sneller weg is.

✰ Bananenschil
Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de zuigzoen heen. De binnenkant van een bananenschil geeft verkoeling en daardoor krimpt de zuigzoen, yay! Vooral de binnenkant van een rijpe banaan werkt goed. Plaats de schil ongeveer twintig minuten op de zuigzoen, drie keer per dag.

✰ Verwarm het
Zit de zuigzoen er na een aantal dagen nog steeds? Dan is het een goed plan om de plek te verwarmen. Door de hitte komt er een nieuwe bloedcirculatie op de plek, daardoor worden de oude bloedcellen meegenomen door de nieuwe. De oude bloedcellen zijn de cellen die je ziet zitten, weg ermee. Een warm washandje op de zuigzoen maakt al een behoorlijk verschil.

✰ Vitamine K
Vitamine K is goed tegen bloeduitstortingen, zoals een zuigzoen. Vitamine K zit onder andere in broccoli, spinazie en bruine rijst. Er bestaan ook crèmes met vitamine K erin, dit helpt ook.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Let daarom extra op als je aan het rollebollen bent met je lover, voor je het weet zit je met zo’n ding in je nek…