DIY: natuurlijke lipgloss

Beauty door Redactie

Een tijdje geleden leerde ik - Vera van MyStyle - de super leuke webshop 'Jojoli' kennen. Jojoli is een webshop waar je DIY beautypakketten kan kopen, of gewoon losse ingrediënten om zelf cosmetica te maken! Super leuk, dus lets get started met een 100% natuurlijke lipgloss!

Op de website van Jojoli kun je een hele hoop cosmetica recepten vinden. Ik heb bij het maken van de lipgloss ook het recept van Jojoli aangehouden, alleen in dit artikel heb ik het wat duidelijker beschreven. Bij Jojoli zie je bij elk ingrediënt op de website staan, wat de herkomst is van een ingrediënt. Alle ingrediënten die ik heb gebruikt zijn natuurlijk!

jojoli

Wat je nodig hebt (alles kun je trouwens bestellen bij Jojoli):
- hittebestendig bekerglas (van 50 of 100 ml)
- roerstaaf
- liplosshouder
eventueel een vijzel/mortier voor fijnwrijven en mengen wonderolie en pigment
- 10.0 ml wonderolie
- 2 ml vitamine E acetaat
- (minimaal) een mespunt pigment
- een druppel etherische olie
- eventueel twee druppels D-panthenol

lip

lip

En nu aan de slag! Begin met 10 ml wonderolie (mag ook net iets minder zijn, aangezien mijn lipgloss net iets te dun was) en doe hier 2 ml vitamine E acetaat bij. Wonderolie bevat veel vitamines, maakt je huidzacht en laat een mooie glans achter. Vitamine E werkt onder andere ontstekingsremmend, verhoogt het vochtgehalte in de huid en voorkomt het vroeg oud worden van de huid door zonlicht.

olie

olie

Verwarm je mengsel nu tot ongeveer 70 graden. Ik heb het bekerglas boven een waxinelichtje gehouden en wist niet precies wanneer het 70 graden was. Gloeiend heet is wel prima, zolang je het maar niet laat koken!

olie

Doe nu een mespunt pigment in een bakje. Of gewoon driekwart van je mes als je motorisch niet zo sterk bent als ik! Zelf heb ik de roze en rode pigment gemengd, zodat ik niet een te felle lipgloss kreeg. Kijk wel echt uit met het pigment en leg er een dikke krant onder. De keukentafel zat bij mij namelijk helemaal onder pigment, wat ik er vervolgens niet meer goed vanaf kreeg. Mama boos.

lip

Voeg nu tijdens het roeren de wonderolie en vitamine E toe aan het pigment en blijf roeren tot het helemaal gemengd is. Zoals je ziet op de foto is mijn lipgloss mengsel best dun, daarom kun je best wat minder wonderolie nemen. Het recept is ook voor ongeveer 12 ml, wat niet helemaal in de meeste lipglosshouders past.

diy

diy

Nu kun je er nog een etherische olie door doen, zodat je lekker je lippen af kunt likken als je ook een mooie rode tong wilt! Nee, een smaakje aan je lipgloss is wel lekker toch!? Ik heb maar een druppel etherische sinaasappelolie toegevoegd, maar dit mag ook best meer zijn! Ik proefde het namelijk niet zo goed. Als laatste kun je nog twee druppels D-panthenol toevoegen. D-panthenol houdt vocht vast, dat uitdroging van je lippen voorkomt. Vooral met dit koude weer is D-panthenol van harte welkom in mijn lipgloss!

diy

Pak nu je lipglosshouder. Je kunt hier natuurlijk een oude lipglosshouder voor gebruiken, maar je kunt hem ook bestellen. Als je een lipglosshouder bestelt, zie je in de dop een plastic buisje zitten. Dit buisje moet je na het vullen helemaal naar beneden duwen, net zo lang totdat het klik zegt. Deze ‘inlay’ zorgt ervoor dat je lipgloss applicator als het ware schoon gemaakt wordt zodat hij niet gaat lekken.

diy

diy

diy

En klaar ben je!! Het enige wat ik jammer vond was de handleiding. Jojoli wil mensen bewust maken met ingrediënten in cosmetica. Daarom is het belangrijk om in een handleiding ook uitleg te geven over de ingrediënten en waar ze voor zijn. Verder vind ik Jojoli echt een super goed en leuk concept!

diy

diy

Zelf heb ik de vijzel/mortier van Jojoli gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet! Je kunt ook gewoon zelf een bakje gebruiken en het pigment roeren met een lepeltje. De vijzel/mortier kost namelijk €14,95 en dat is best duur! Het roze pigment kost €2,75 en het rode pigment €3,50. De wonderolie €2,40, Vitamine E acetaat €1,80 en het D-panthenol kost €2,00. De lipglosshouders zijn €1,35 per stuk. De verzendkosten bij Jojoli bedragen wel €6,75. Natuurlijk is de eerste aanschaf van ingrediënten niet heel goedkoop, maar het is natuurlijk leuk om te doen en deze ingrediënten zijn veel vaker dan een keer te gebruiken. Het pigment kan bijvoorbeeld ook voor een DIY blush gebruikt worden, eventueel leuk voor een volgende review?

Vinden jullie het leuk om zelf cosmetica te maken?

Door Vera, MyStyle blogger