Lifestyle

Voel jij je niet serieus genomen? Zó breng je er verandering in

Je parkeert je fiets in het fietsenrek, loopt naar binnen en ziet je stagebegeleider al naar je kijken. Je voelt het al aankomen: het wordt weer zo’n dag. Zo’n dag waarop je hem kopjes koffie naar zijn bureau mag komen brengen en als je geluk hebt ook nog de boodschappen mag doen. Reminder nummer één: laat je niet zo behandelen! Wij vertellen je hoe je vanaf nu wél serieus wordt genomen.

Soms is het goed om anderen te laten weten dat jij ook genoeg in je mars hebt om goede dingen neer te zetten. Je bent niet meer die jonge, onwetende meid. Nee, je bent inmiddels (bijna) een volwassen vrouw. Of het nou je baas, je trainer of je collega is: iedereen moet je met respect behandelen.

1. Blijf oogcontact houden
Misschien voelt het in het begin een beetje gek, maar probeer tijdens een gesprek zoveel mogelijk oogcontact te houden. Kijk niet naar de muur of naar je laptop terwijl je met iemand in gesprek bent, maar kijk hem/haar recht zijn/haar ogen aan. Mensen zijn eerder afgeleid wanneer je ze niet aankijkt, dus je boodschap komt veel duidelijker over als je er ook een verbale actie aan toevoegt.

2. Gebruik een duidelijke stem
Je ziet er al uit als een jonge meid, dus laat dit niet ook nog blijken door een zacht stemmetje op te zetten. Laat merken dat je aanwezig bent door een duidelijk stemgeluid te gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze in het kantoor naast je nog horen wat je bespreekt, maar je hoeft niet onzeker te zijn over wat je zegt. Je komt zo een stuk overtuigender en zeker over.

3. Spreek zijn/haar naam uit
Wil je serieus genomen worden? Neem anderen dan ook serieus. Dat kun je bijvoorbeeld laten blijken door namen te onthouden. Geef toe, jij vindt het ook leuk als iemand je naam nog weet na een voorstelrondje. Noem de naam van degene met wie je een gesprek voert, bijvoorbeeld voordat je een gesprek start. “Goedemorgen *naam*, heb je er een beetje zin in vandaag?”.

4. Doe je telefoon weg
Als je tijdens een contactmoment of gesprek met iemand alleen maar op je telefoonschermpje kijkt komt dat niet bepaald respectvol over. Daarbij komt kijken dat het daardoor echt niet lijkt alsof je heel druk bezig bent. Hierbij geldt hetzelfde als bij het vorige puntje: wil jij respect? Toon dan ook respect naar anderen toe. Stop gewoon even je telefoon in je zak en houd je bezig met wat er op dat moment afspeelt. Er gaat niets boven echt sociaal contact.

5. Stop met sorry zeggen
Vooral vrouwen hebben er een handje van: te pas en te onpas zeggen ze sorry. En daar hoeft niet eens een goede reden voor te zijn. “Sorry, zou je mij misschien nog even die planning door willen sturen?”. Waarom zou je sorry zeggen voor zoiets? Zeg wat je nodig hebt en waarom je het nodig hebt. Het wordt veel meer gewaardeerd als je gewoon zegt waar het op staat. Je weet waar je mee bezig bent en dat is goed.

Bronnen: realsimple.com, inc.com, forbes.com | Beeld: iStock

 

Lees ook: Bol.com kortingscode overzicht Oktober 2018

Must reads 👀