Lifestyle

How to: iemand vergeven (ook al verdient deze persoon het niet)

Soms heb je van die mensen in je omgeving die je wel kunt schieten, om het zo maar even te zeggen. Als blikken kunnen doden, kijk je deze persoon altijd aan. Misschien moet je er toch maar eens over nadenken om die ene persoon gewoon te vergeven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als iemand jou het leven zuurder dan zuur heeft gemaakt. Toch is het zeker niet onmogelijk met deze tips. 

1. Je hoeft geen BFF’s te worden
Vergeven betekent niet dat je ineens beste vriendinnen met elkaar moet worden. Hoe moeilijk is het om je mondhoeken iets op te trekken en ‘hoi’ te zeggen als de persoon in kwestie langsloopt? De kans is groot dat deze persoon jou dan ook weer in de ogen durft te kijken en dan heb je een hoop ellende de wereld uit geholpen. Zo simpel is het. 

2. Oude koeien uit de sloot halen, heeft geen zin
Gebeurd is gebeurd en daar valt niks aan te veranderen. Je had het graag anders gezien, maar zulke dingen gebeuren in het leven. Nu kun je twee dingen doen: voor eens en altijd bij de pakken neerzitten óf vergeven en vergeten. Het is nou eenmaal zo gelopen en dan komt er ooit een moment dat je je eroverheen moet zetten. Wij zeggen je: dat moment is nu gekomen, dus waar wacht je nog op?

vergeven tips3. Leef je in in de ander
Hoe zou jij het vinden als iemand je altijd met een scheef oog aankijkt? Precies, dat is hartstikke naar. Daarom vertelt jouw slachtoffer tegen iedereen dat jij een monster eersteklas bent en dat wil je toch ook niet? Reden genoeg om toch maar eens te gaan praten. 

4. Luister naar elkaar
Waarschijnlijk heeft die ene persoon ontzettend veel spijt van alle ellende die hij of zij jou heeft aangedaan. Misschien wil diegene wel haar excuses aanbieden of heeft ze dat al geprobeerd, maar gaat het bij jou het ene oor in en het andere oor net zo snel weer uit. Girl, geef haar gewoon een kans. Je weet hoe vreselijk het is om een schuldgevoel te hebben, dus luister ook eens naar de andere kant van het verhaal. 

5. Neem de tijd
Laat er wat tijd overheen gaan. Of het nu je vriendje is die je heeft belazerd of een vriendin die iets gemeens heeft gezegd. Allemaal vervelend, maar laat het even rusten. Je hoeft er niet meteen op te reageren of te vergeven. Denk er even over na, want dan kom je zeker tot verstandige keuzes. Bedenk of het echt wel zo erg is wat die persoon heeft gedaan, want meestal valt dat achteraf wel mee. 

6. Praat erover
Je hart luchten, je kent het vast wel. Even met iemand praten over alle struggles in het leven. Je moeder of een vriendin is één en al oor en dat voelt fantastisch. Waarschijnlijk kunnen zij jou advies geven of je jouw vijand wel of niet moet vergeven. Dat advies is natuurlijk goud waard. 

7. Pak de draad op
Het leven gaat gewoon verder, met of zonder die ene persoon. Dat is het enige wat je voor jezelf moet bepalen. Als je deze keuze gemaakt hebt, dan wordt het heel simpel: live your life. Zet je eroverheen, zodat je alles achter je kunt laten. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar toch is het zo. 

Beeld: iStock | Bron: wikihow.com, gezondheidsnet.nl, yourtango.com

Must reads 👀