News

Shocking: Lauren (29) verloor haar benen door de tamponziekte

Het lijkt onschuldig, maar het dragen van een tampon is niet compleet zonder risico. Wanneer je een tampon te lang laat zitten kan dit zelfs dodelijk (!) zijn. Ook het 29-jarige model Lauren Wasser belandde in het ziekenhuis na het te lang dragen van een tampon. Uiteindelijk moesten Lauren’s benen zelfs geamputeerd worden. Wow! Lees hier meer over hoe dit heeft kunnen gebeuren en meer informatie over de tamponziekte.

In 2015 was het model Lauren Wasser groots in het nieuws toen zij haar rechterbeen verloor door de tamponziekte. Deze week heeft het model óók haar andere been moeten amputeren door de verschrikkelijke ziekte. “Mijn leven gaat enorm veranderen. Alweer”, schrijft het Amerikaanse model op Instagram.

Tamponziekte
Lauren verwisselde haar tampon in de ochtend, middag en avond. Veel te weinig, want je moet namelijk om de paar uur je tampon vervangen. Anders kan je een infectie oplopen en ziek worden, net zoals Lauren. Lauren had al een tijd haar tampon niet vervangen en ging naar een verjaardag. Daar werd ze ziek en kon amper op haar benen staan. Het volgende wat Lauren zich herinnerd zijn sirenes en politie… Als de politie tien minuten later was geweest, zou het ex-model het verhaal niet eens hebben kunnen navertellen… Dit meisje werd de tamponziekte fataal en kon haar verhaal niet na vertellen.

In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat haar organen ermee ophielden én dat ze een hartaanval had gekregen. De dokters konden niet achterhalen waarom dit gebeurde, totdat een arts vroeg of ze een tampon in had. Laurens tampon werd getest en het werd bevestigd: het kwam allemaal door de tamponziekte.

TSS-syndroom
De ziekte is levensgevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Gelukkig overleefde Lauren het, maar ze moest wel haar rechterbeen laten amputeren. De tamponziekte heet officieel het TSS-syndroom (toxischeshocksyndroom) en is een infectie die onder andere ontstaat wanneer je een tampon té lang draagt. Tamponziekte wordt vaak in verband gebracht met tampons, maar iedereen kan het krijgen. De bacteriën die de ziekte veroorzaken zitten namelijk niet op de tampons zelf, maar ontstaan wanneer je een tampon lang laat zitten. De kans dat je de ziekte krijgt is niet heel groot, maar toch blijft het belangrijk regelmatig je tampon te verwisselen. Belangrijk is ook dat je een keer de tijd neemt om de bijsluiter eens goed te lezen. Dit kan helpen bij het voorkomen van de tamponziekte.

Positief
Helaas heeft Lauren door de verschrikkelijke ziekte ook haar andere been moeten amputeren. Toch blijft ze positief. Op Instagram deelt Lauren een foto van de snowboardster Amy Purdy, wiens benen ook geamputeerd zijn. “Bedankt voor het langskomen. Het betekent echt heel voor me”, schrijft Lauren in de post op Instagram. “Jij hebt mij laten zien dat het leven alleen nog maar beter wordt.”

Het verhaal van Lauren laat zien dat het super belangrijk is om je tampon regelmatig te verwisselen en nooit langer dan een paar uur in te houden. Ook wanneer je een lichtere dag hebt.

Meer weten over de ziekte? Bekijk dan ons forum.

Bron: Telegraaf, News | Beeld: iStock