Lifestyle

Vaginisme: wat is het en zo kom je ervan af

De term vaginisme is de laatste tijd steeds vaker in de media te zien. En dat werd tijd. Vrouwen die lijden aan vaginisme kunnen geen geslachtsgemeenschap hebben, omdat het simpelweg te veel pijn doet. Ook vingers of tampons kunnen ze met geen mogelijkheid inbrengen, en dat is niet niks. Belangrijk dus dat er meer aandacht aan wordt besteed aan vaginisme. Wil je meer weten over vaginisme? Lees dan snel verder.

Wat is vaginisme nou precies? Bij een poging tot seks spant een vrouw onbewust en ongewild haar bekkenbodemspieren aan. Daardoor is het bijna onmogelijk om seks te hebben. Het kan wel, maar de seks doet dan hevige pijn. Bij sommige vrouwen is alleen al een wattenstaafje te pijnlijk. Heel erg tegenstrijdig dus, omdat seks eigenlijk juist als iets heel fijns zou moeten worden ervaren. Het automatische aanspannen van de vagina is eigenlijk een soort van verdediging tegen iets wat de vagina binnen wil dringen. Maar het heeft niks te maken met dat ze het zelf niet wil.

Wat zijn de oorzaken van vaginisme?
Het zijn niet alleen fysieke, maar ook emotionele oorzaken die wat te maken kunnen hebben bij vaginisme. Oorzaken zijn vaak het hebben van verwaarloosde chronische ontstekingen, of het hebben van niet-elastische en een ontspannen bekkenbodem spieren. Deze spieren zitten liggen rond de urinebuis, vagina en de anus. Door de aanspanning van die spieren verkleint de ingang van de vagina, en dat is wat de pijn veroorzaakt. Het doet pijn, waardoor je spieren aanspannen, daardoor doet het nog meer pijn, enzovoort. Het blijft zich maar herhalen. De aanspanning van spieren is een natuurlijke reactie bij pijn en wanneer je bang bent om pijn te krijgen.

En er zijn dus ook oorzaken op emotioneel gebied. Als iemand een traumatische ervaring heeft met seks, bijvoorbeeld door verkrachting, speelt dat ook een grote rol. Maar ook een slecht zelfbeeld of hele strenge opvoeding kan een aanleiding zijn tot vaginisme.

Onzekerheid
Vaginisme kan zorgen voor veel schaamte en onzekerheid. Je kunt je vast wel voorstellen dat het voor vrouwen met vaginisme lastig is om een relatie met iemand aan te gaan. Seks hebben is simpelweg niet mogelijk, en voor vrouwen met vaginisme is het een grote angst dat dat mannen afschrikt. Maar, ze kunnen wel genieten van voorspel en opgewonden raken. Veel vrouwen voelen zich schuldig omdat ze hun partner niet kunnen bieden wat ze zouden willen. Als je vaginisme hebt is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je niet de enige bent die geen seks kan hebben. Er zijn in Nederland alleen al 150.000 vrouwen die kampen met vaginisme.

Tips
Er zijn een aantal tips waardoor het misschien mogelijk is om vaginisme deels te verhelpen. Dit is wat je zoal kunt doen:
- Praat erover met je partner, of bijvoorbeeld met andere vrouwen. Laat weten waar je mee zit en praat openlijk over je angsten.
- Voordat je gaat vrijen, is het goed om in een warm bad of een warme douche te nemen. Hierdoor word je meer ontspannen, waardoor ook je spieren minder gespannen raken.
- Spreek duidelijk af wat je wel en niet wilt. Zo is de sfeer in bed minder gespannen, en hoef je niks af te wijzen. Je hebt tenslotte al aangegeven waar je je wel of niet goed bij voelt.
- Doe rustig aan. Als seks niet lukt, moet je niet koste wat kost doorgaan met proberen. Je krijg er namelijk geen seks door, maar alleen extra last.
- Doe ontspanningsoefeningen of oefeningen voor je bekkenbodem.

Bronnen: geenpijnbijhetvrijen.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved