Dit gebeurt er als je ’s ochtends social media skipt (en je telefoon dus niét start!)

Lifestyle door Karlijn

Social media, we staan ermee op en we gaan ermee naar bed. ’S Ochtends even snel Instagram en Facebook checken in bed, aan de ontbijttafel of in de trein: wie doet het niet? Toch doe je jezelf tekort met deze social mediaverslaving, want social media heeft grote invloed op hoe jouw dag verloopt. Social mediajunkies opgelet! Dit is wat er gebeurt als jij ’s ochtends social media skipt… 

Goed humeur
Je kunt helaas niet kiezen wat er in jouw Facebook tijdlijn verschijnt. Dit zijn leuke dingen, maar vaak ook minder leuke dingen. Zodra je iets eenmaal gezien of gelezen hebt kun je dit niet meer ongedaan maken, soms blijf je er de hele dag aan denken. Op deze manier start je de dag al met bepaalde gevoelens en gedachtes, eigenlijk een valse start. Jouw goede humeur kan in één klap omslaan na het checken van social media, soms onbewust. Door social media even links te laten liggen houden we zelf de controle over ons humeur en beïnvloedt het de rest van onze dag niet.
Meer geluk
Onderzoek heeft uitgewezen dat voornamelijk Facebook invloed heeft op ons geluk. Hoe meer Facebook gecheckt werd, hoe minder gelukkig de testpersonen waren. De levenslust daalde naarmate Facebook meer werd gebruikt. De kans dat jij in een ‘sociale isolatie’ terecht komt is groter als jij Facebook gebruikt, maar ook Instagram is een boosdoener. Je staart je blind op al die perfecte influencers op Instagram en leest steeds over dezelfde onderwerpen op Facebook, dit noem je een ‘filterbubble’. Het is veel beter voor ons geluk en humeur als we social media eens even niet checken en genieten van de wereld om ons heen.

Frisse start
Hoewel het allemaal heel onschuldig lijkt - grappige memes, een aanbieding van de Zara, een outfitfoto van Claartje Rose en verjaardag foto’s van je achtertante uit Giethoorn – is het een shitload aan informatie die je ’s ochtends vroeg over je heen gestort krijgt. Deze informatie overvloed zorgt er (onbewust) voor dat onze hersenen blokkeren en delen afsluiten. Onderzoek heeft uitgewezen dat alleen al het checken van Facebook jouw productiviteit voor 1,5% vermindert. Je bent meer aanwezig op het moment dat jij jouw social media niet hebt gecheckt, gun jezelf een frisse start.

Wij zijn voorlopig wel even genezen van onze social mediaverslaving. We kunnen die extra minuutjes beter gebruiken voor een fleeky eyeliner of een uitgebreider ontbijtje. Social media checken wij voortaan pas ’s middags!

Bron: forbes.com, smallbusiness.com, zita.be | Beeld: iStock