Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Lifestyle door Karlijn

Wij vrouwen zitten helaas opgescheept met de maandelijkse menstruatie. Kunnen ze niet gewoon elke maand een SMS sturen waarin staat dat we niet zwanger zijn? Je hebt vast gemerkt dat de kleur van je menstruatiebloed weleens verschilt. Ja echt, iedere vrouw kijkt hiernaar... De kleur van het bloed zegt iets over je gezondheid. Benieuwd? Lees snel verder!

Over het algemeen bepaalt jouw gezondheid hoe erg en hoe lang je ongesteld bent, maar ook aan de kleur van het bloed kun je aflezen wat er daarbinnen gaande is. 

Donkerder bloed
Je schrikt je rot als je ziet dat het bloed veel donkerder is dan normaal, maar meestal is dit niets ernstigs. Dit bloed komt vaak aan het begin van de menstruatie. De oorzaak is heel simpel: het eerste bloed is namelijk het oudste bloed. Omdat het bloed al wat langer in je lijf zit is het verkleurd. Niets om je zorgen over te maken dus.

Helder bloed
Na één of twee dagen merk je waarschijnlijk dat het bloed helder is. Dit felle rode bloed laat onze alarmbellen rinkelen, maar dit is niet nodig. Omdat je al wat verder in de menstruatie bent valt het baarmoederslijmvlies sneller weg. Het baarmoederslijnvlies houdt het bloed even tegen in de baarmoeder. Wat je ziet is vers bloed dat geen tijd heeft gehad om wat donkerder te worden. 

Grijzig bloed
Als je te maken hebt met grijzig menstruatiebloed is het slim om je even te laten checken door een dokter. Grijzig bloed is vaak een teken van een SOA of een andere vaginale aandoening. Als je merkt dat er ook heel veel 'klontjes' in het bloed zitten is het tijd om naar de huisarts te gaan, ook dit duidt op een SOA of infectie.

Roze bloed
Roze bloed betekent vaak dat je een laag oestrogeenniveau hebt. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij vrouwen die extreem veel sporten het oestrogeenniveau daalt. Als je alleen nog maar last hebt van roze bloed is er niet zoveel aan de hand, maar laat het altijd even checken door de huisarts. Als je er niet op tijd iets aan doet kun je er andere kwaaltjes van krijgen. Naast sporten kunnen stress en de anticonceptiepil ook invloed hebben op het oestrogeenniveau. 

Fel rood
Als jouw bloed fel rood is hoef jij je totaal geen zorgen te maken, dit is namelijk de 'normale' menstruatiekleur. De kleur kan per persoon verschillen, maar over het algemeen betekent het dat alles daarbinnen goed werkt, yay!

Bron: marieclaire.co.uk, womanshealthmag.com | Beeld: iStock