Deze (gênante) herinneringen aan Hyves missen we nog steeds

Lifestyle door Naomi

Het is alweer meer dan 6 jaar geleden dat de stekker uit het toen zo populaire netwerk Hyves werd getrokken. De website had ooit meer dan 10 miljoen leden. Het was eigenlijk een soort van Facebook, maar dan alleen voor Nederland. Het sociale netwerk had eigenlijk nog veel meer te bieden, want je kon ook allerlei gadgets installeren en spelletjes spelen. Om een ode te brengen aan Hyves hebben wij 10 redenen op een rijtje gezet waarom jij dit platform vroeger zo geweldig vond.

1. Krabbels versturen
Je kon op elkaars profiel reageren door een 'krabbel' te versturen. Denk aan berichtjes van je oma als: ‘Lieve kleindochter hoe gaat het met je?’ tot berichten naar je vrienden als: ‘Schat, ik hou zoveel van jou WJNMK (wil je nooit meer kwijt). De krabbels werden vaak versierd met allerlei bijzondere lettertypes en vaak ook veel glitters. Veel mensen gingen in hun eigen reacties neerzetten ‘ik verwijder al mijn krabbels, alleen de liefste blijven staan’.

2. Buddy Poke
Buddy Poke was een gadget waarin je samen met je ‘Hyves vrienden’ een activiteit kon doen. Je maakte een eigen poppetje aan die sprekend op jou leek, een beetje net zoals de Bitmoji op Snapchat. Je kon in die gadget bijvoorbeeld gaan dansen met je buurjongen en een virtuele kus geven aan je jeugdliefde.

3. Wie Wat Waar
De ‘Wie Wat Waar’ was eigenlijk een beetje hetzelfde als dat de functie van een Facebook-status of Tweet nu is. Je vertelde dat je de hond had uitgelaten en dat je daarna een zak chips ging vreten. Het ging helemaal nergens over. Je wilde gewoon even de aandacht vragen van je vrienden en vertellen wat je aan het doen was.

4. Goldmember
Door een aantal euro’s per maand te betalen werd je Goldmember op Hyves. Wie wilde dat nu niet? Je kreeg hierdoor heel veel extra smiley’s, geen reclames, je voegde meer vrienden toe en wisselende profielfoto’s. Het was eigenlijk ook een soort van support naar Hyves toe, zodat Hyves kon blijven bestaan.

5. Eccky
Wie hield er vroeger nu niet van virtuele spelletjes waar je in een wereld leefde waar je geld verdient, kleding koopt, je uiterlijk bepaalt & nieuwe vrienden maakt? Eccky was zo’n spelletje op Hyves. Super leuk, want je kon werken, geld verdienen, verkering vragen aan random Eccky poppetjes en je had natuurlijk je eigen huis.

6. Profiel pimpen
Wat is er nu leuker dan je eigen profiel helemaal op pimpen. Vroeger kon het op je eigen Hyves-pagina. Je kon je pagina helemaal zelf indelen met glitterplaatjes, gadgets, foto’s en kleuren. Het werd er heel erg persoonlijk door en je kon lekker creatief zijn. Dit missen we wel heel erg van Facebook.

7. R&R = Back
Reactie & respect = back, is een term die bij velen het meest is blijven hangen. Net als met Instagram wil iedereen de mooiste foto’s hebben met de meeste likes & reacties. In de Hyves tijd was dat al zo en op onze profielpagina stond dan vaak dikgedrukt: ‘R&R = BACK’. En dan had je ook nog van die mensen die nooit een reactie of respect terug gaven. Zo gemeen!

8. Top-3 meest gelikete foto’s
Als je op de homepage klikte kreeg je bovenaan een scherm waarin stond wie die dag de meeste ‘respects’ had gekregen van je vrienden. Het waren destijds altijd dezelfde soort populaire mensen. Doordat ze met hun hoofd vooraan stonden kregen ze nog meer interactie van anderen op hun foto.

9. Elkaar tikken (porren)
Op Hyves kon je elkaar 10 keer per dag tikken. Dit komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer als porren op Facebook. Het slaat eigenlijk nergens op, je vraagt gewoon om elkaars aandacht. Je deelde tikken uit aan verschillende van je vrienden. Je hoopte dan ook dat je tikken terug kreeg want anders leek je een echte loner die om aandacht vroeg.

10. De ‘ Ik schijn boos te kijken’-Hyve
Er waren verschillende pagina’s met verschillende soorten onderwerpen. Zo had je de ‘Ik schijn boos te kijken’-Hyve. Deze pagina had ontzettend veel vrienden, omdat veel mensen zich daarin herkende. Dit heet nu de welbekende ‘resting bitch face’. Naast deze populaire Hyve had je ook een Hyve over de koude winter in Nederland en de ‘muggen zijn kut’-Hyve.

Jeete, wat waren er eigenlijk veel redenen waarom wij Hyves zo geweldig vonden. Als kind was het naast MSN je eerste sociale netwerk waarop je contact hield met je familie & je eerste jeugdliefde. Vond jij het erg dat Hyves er ineens mee kapte en wat is jouw leukste herinnering aan dit platform?

Bron: Glamour.nl, Upcoming.nl, Entoen.tv / Beeld: Istock