Lifestyle

Deze 10 dingen deed jij vroeger altijd met je vrienden & vriendinnen

Tegenwoordig zijn we allemaal erg druk met werk, stage en school. We hebben hierdoor heel weinig tijd over voor andere dingen die leuk zijn om te doen. Vroeger was dit wel anders. Na schooltijd ging je met je vriendengroep kattenkwaad uithalen, Diddl ruilen met je vriendinnen of gewoon gezellig met de Barbies spelen. Deze 10 dingen brengen je weer helemaal terug naar je jeugd!

1. Knikkeren
Was het niet tijdens de pauze op het schoolplein dan was het wel na schooltijd. Knikkeren deed bijna iedereen. Je had een hele verzameling met grote bonken en niet te vergeten die oerlelijke gewoontjes. Er waren wel verschillende regels aan verbonden. Zo mocht je bijvoorbeeld niet voorovergebogen staan (bijrek) en telde een worp niet mee als je met een ‘gewoontje’ gooide. Met trots liet je de grote winst van nieuwe knikkers aan je ouders zien of je bekende je verlies en barstte in tranen uit.

Een kind die aan het knikkeren is2. Verstoppertje spelen
Verstoppertje spelen deed je bijna altijd als je op het schoolplein ging spelen of als je met je ouders een lange wandeling ging maken in het bos. Het is een heel simpel spelletje, maar je had altijd de grootste lol.

verstoppertje spelen3. Diddl ruilen
Bijna elk meisje deed het wel: Diddl ruilen. Na schooltijd ging je samen met een vriendin op bed zitten om vervolgens allerlei blaadjes te ruilen. Je had mappen vol verschillende soorten & maten Diddl blaadjes. Sommige exemplaren hadden zelfs lekkere parfumachtige geuren, dus die waren daarom ook extra zeldzaam. Het schattige muisje was razend populair onder kinderen. Er was zelfs een speciaal tijdschrift genaamd ‘Diddls Kaasblad’.

4. Met de Barbies spelen
Je had Barbies in alle soorten en maten met bijpassende kleding. Samen met je vriendinnetjes ging je altijd elk een Barbie kiezen om mee te spelen en begon je met een verhaallijn. Wie zegt wat tijdens dit verhaal en wat gaan de Barbies doen? Er ontstond dan ook nog wel eens ruzie over de verhaallijn: “Nee ik ga trouwen”, “Nee dat is niet eerlijk”. Al met al was het altijd super gezellig. Voor elke verjaardag vroeg je een nieuwe Barbie en je was altijd up to date over de nieuwste Barbie films.

5. Kattenkwaad uithalen
Vroeger durfde jij alles en kon jij helemaal in een scheur liggen met je vrienden over het feit dat jij stiekem bij iemand had aangebeld en dat diegene open deed. Je verstopte je dan heel sneaky achter een boom om niet gezien te worden. Dit hoort dan ook echt thuis bij ons jeugdsentiment.

Kattenkwaad uithalen6. Een toneelstukje verzinnen en spelen
De grappigste jeugdvideo’s kwamen voort uit toneelstukjes die jij maakte met je broertje, zusje of vriendinnetjes. Jij ging een reclame naspelen of deed alsof je een hoofdrol had in de nieuwste Nickelodeon serie.

op het podium7. De verkleedkist
Jij leefde in een soort van sprookjeswereld. In de verkleedkist was dan ook altijd veel verkleedkleding te vinden. Jij en je vriendinnen konden zich verkleden als prinsessen of als Roodkapje. Jij schaamde je nooit. Zolang jij maar plezier had en het leukste personage speelde, was alles koek en ei. Na afloop moest je vriendinnetje jou natuurlijk wel even meehelpen met alles opruimen en natuurlijk niet te vergeten: ‘bedankt voor het spelen’.

kinderen verkleden zich8. Een hut bouwen
Tegenwoordig koop je tenten in de vorm van kastelen, maar vroeger bestond dit niet en daardoor kreeg jij genoeg ruimte voor eigen creativiteit. Samen met je vriendinnen doorzocht je het hele huis opzoek naar kleden en wasknijpers. Stoelen werden verplaatst en overal hingen doeken. Samen maakten jullie een hele gave hut waarin je ging spelen of gezellig een bekertje ranja ging drinken. Soms stortte de hut nog wel eens in en dan ontstond er altijd ruzie omdat jullie altijd de ander de schuld gaven.

Spelen in een gezellige hut9. Liedjes zingen en dansen
Nu hebben we allemaal uiteenlopende muziekgenres waar we graag naar luisteren maar vroeger kwam het al snel neer op K3, KUS, Djumbo & Chipz. Alle hits kon jij uit volle borst meezingen en stiekem droomde jij ervan om ook in zo’n groepje te zitten.

Kind zingt10. Waveboarden
Bijna elke avond na het eten vroeg jij wel aan je ouders: ‘Mam, mag ik nog eventjes buitenspelen na het eten?’. Het mocht eigenlijk altijd wel mits je voor het donker weer terug was. Zoals veel trends in een keer helemaal hot zijn, was dat ook zo bij waveboarden. Ieder kind was vaak te bekennen met een waveboard. Je trommelde al je vrienden op uit de buurt en samen gingen jullie de hele avond waveboarden op het schoolplein. Wat een tijd, zo zorgeloos.

jongen die een waveboard heeft

Beeld: iStock