Lifestyle

How to: opscheppen zonder dat je arrogant overkomt

Van een sollicitatiegesprek tot op de verjaardag van je oma, soms moet je even opscheppen. Als jezelf niet tegen tante Lea zegt dat jij jouw propedeuse hebt gehaald, dan zegt je moeder het wel tien keer zo hard. Tijdens het maken van jouw CV begint de ellende al: je moet jouw kwaliteiten benoemen (lees: opscheppen). Hoe onnatuurlijk het ook voelt, je moet het leren. Speciaal voor jou hebben wij acht opscheptips waarmee jij niet overkomt als een arrogante bitch.

1. Verontschuldig je niet
Vermijd opmerkingen als “Ik wil niet opscheppen, maar…” of “Niet dat ik alles weet, maar…”. Zo leg je namelijk de nadruk op het ‘opschepperige aspect’ van wat jij gaat zeggen. Zeg gewoon wat je wil zeggen en verontschuldig je niet, waarschijnlijk vindt niemand het opschepperig.

2. Maak er een verhaaltje van 
Gooi er niet één opschepperige zin uit, maar vertel een verhaal. Vertel iets over jouw passie en werkzaamheden. “Mijn blog heeft 100.000 volgers” klinkt veel pocheriger dan: “Ik schrijf nog elke dag met veel plezier blogs. Ik doe het gewoon voor de lol, zo gek dat 100.000 mensen het nu lezen”. De kunst zit hem in de manier waarop je het zegt. 

3. Doe het op social media
Zet in jouw Instagrambio waar jij trots op bent. Ben jij Nederlands kampioen kanopolo? Zet het erin. Loop jij stage bij jouw droombedrijf? Zet het erin. Het ergste wat er kan gebeuren is dat mensen het niet lezen.

4. Toon dankbaarheid
Het succes wordt je veel meer gegund wanneer je er dankbaar voor bent. Toon dankbaarheid terwijl je vertelt wat je hebt bereikt, bijvoorbeeld “Ik ben echt ontzettend dankbaar dat ik dit jaar…”. 

5. Gebruik humor
De grens tussen zelfvertrouwen en vol van jezelf zijn is vaag. Door een beetje zelfspot en humor in jouw verhaal te gooien laat je zien dat jij jezelf niet al te serieus neemt, maar kan je wel vertellen waar je trots op bent. 

6. Zeg niet alles in één keer 
Voorkom een speech waarin jij opsomt wat je allemaal hebt bereikt in je leven. Benoem per gesprek één ding, de rest komt later wel. Geef ze precies genoeg zodat ze je onthouden. Zo zijn ze later alleen maar meer onder de indruk als ze ontdekken wat jij nog meer hebt bereikt. 

7. Begin niet met ‘ik’
Probeer zinnen die beginnen met “Ik…” te vermijden. Zeg “Het was mijn idee om…” in plaats van “Ik heb bedacht dat…”.  Als je een zin begint met ‘ik’ komt het soms trigger je meteen de gedachte: ‘gaat ze nu iets opschepperigs zeggen?’. 

8. Spreek over meer mensen
Als jij iets hebt bereikt in samenwerking met meer mensen, benoem hen dan ook. Zeg niet dat jij kampioen bent geworden dit seizoen, maar dat jouw team kampioen is geworden. Als je over meer mensen spreekt komt dit totaal niet arrogant over. 

Bron: elle.com, businessinsider.com, wikihow.com | Beeld: iStock

Must reads 👀