Heb jij een kerstboom in huis? Dan hebben we heel goor nieuws

News door Emma

Sinterklaas is het land uit, tijd voor de kerstboom! Deze gezellige boom kan niet ontbreken in de decembermaand. De lichtjes en kerstballen zorgen voor een ultiem kerstgevoel. Heb jij 'm al opgetuigd? We willen de pret niet bederven, maar we hebben helaas heel goor nieuws over de traditionele kerstboom...

Duizenden beestjes
Be prepared: na het lezen van dit artikel kijk je nooit meer hetzelfde naar de kerstboom. De feestelijke boom blijkt namelijk te wemelen van de insecten. Iew! En nee, het gaat niet om een spinnetje. Volgens boswachter Arjan Postma zitten er duizenden (!) kleine beestjes in de kerstbomen die we de komende dagen massaal in huis halen.

Overwinteren
Je kunt niet alleen spinnen in huis verwachten, maar ook springstaartjes, takluizen en mijten. "Ze kruipen in een denneboom om te overwinteren", vertelt de boswachter bij RTL Late Night. Wees dus niet verbaasd als je ineens een beestje tussen de kerstballen ziet krioelen. Eén troost: de insecten zijn niet schadelijk of gevaarlijk.

Wat kun je doen?
Ben je als de dood voor insecten en wil je ze hoe dan ook niet in huis halen? Je kunt voor een veilige nepboom gaan, dan weet je zeker dat er geen natuur naar binnen komt. Als je toch een echte denneboom wilt, kun je de boom een nachtje in de schuur zetten met de verwarming aan. Schud de boom de volgende dag heen en weer, en weg zijn de insecten.

Beeld: iStock