Hoe je in 5 stappen de knapste versie van jezelf wordt

Lifestyle door Karlijn

Er zijn altijd momenten waarbij jij jouw charmes in de strijd moet gooien. Of het nu in de club is of bij een sollicitatie, een beetje charisma komt altijd van pas. "Je bent charmant of je bent het niet, het moet in je zitten" wordt er vaak gezegd. Niets is minder waar. Als jij van jezelf niet zo charming bent kun je dit met vijf simpele stappen verbeteren. 

We hebben allemaal wel die ene vriendin die iedereen makkelijk om haar vinger windt. Ze maakt met iedereen een praatje en het lijkt wel alsof iedereen haar mag. Alles wat zij doet lukt, terwijl jij zelfs een simpele 'hallo' nog ongemakkelijk kan maken. Gelukkig kom je met de volgende vijf tips een stuk charmanter over.

1. Sta rechtop
Iemand die rechtop staat ziet er veel zelfverzekerder uit dan iemand die voorover gebogen staat. Hoe comfortbal jij je ook voelt als je gebogen staat, sta toch maar rechtop. Je komt veel toegankelijker over wanneer je jouw rug recht. Fun fact: doordat je rechtop staat maken je hersenen dopamine aan, van dit stofje word je vrolijk en zelfverzekerder. 

2. Stop met uhm'en 
Probeer de 'opvullers' te ontwijken als je met iemand praat. Stopwoorden als 'weet je' of 'maar echt' komen onzeker over, je zegt het namelijk als je even niet weet wat je moet zeggen. Skip die lange 'uuuuhm' en zeg gewoon even niets. Hierdoor zal je op den duur makkelijker een gesprek voeren zonder dat jouw hersenen af en toe een blackout hebben.

3. Luister meer dan dat je praat
Door meer te luisteren naar de ander en minder over jezelf te praten ben je een fijn persoon om een gesprek mee te voeren. Kijk de persoon aan en vraag door op het verhaal dat ze vertellen. Probeer een reactie als "Oh dat had ik ook toen ik..." te vermijden, laat het gesprek om de ander draaien. 

4. Neem initiaftief
Wacht niet totdat iemand je aanspreekt maar stap zelf eens op iemand af. Stel jezelf voor en maak een praatje, dit kan nooit kwaad. Het toont zelfvertrouwen en lef dat je dit doet en de meeste mensen waarderen dit. Je moet je even over die drempel heen zetten, maar als je eenmaal aan het praten bent zijn alle zenuwen verdwenen. 

5. Geef complimentjes
Charmant zijn heeft veel te maken met wat voor gevoel je anderen geeft. Door een complimentje te geven breek je het ijs en stel je de ander op zijn of haar gemak. Je scoort meteen bonuspunten voordat je uberhaupt het gesprek bent begonnen. Kijk voordat je op iemand afstapt waar je een complimentje over zou kunnen geven. "Wat heb jij een leuke schoenen aan zeg!" is altijd een goede gespreksstarter...