Beauty

Haaruitval: hier komt het vandaan en zo kom je er vanaf

Soms heb je van die momenten dat je je haar borstelt en er zoveel haar in je borstel achterblijft, dat je bijna in paniek raakt. Nog even en je hebt geen haar meer op je hoofd. Paniek, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoe komt het eigenlijk dat we ineens zoveel haren verliezen? Gelukkig weet Girlscene hoe we de schade kunnen beperken. 

Iedereen heeft last van haaruitval en we verliezen per dag ongeveer vijftig tot honderd hoofdharen. Een haar groeit ongeveer twee tot vijf jaar. Daarna komt deze in een soort rustfase en daarna valt de haar uit. De haarwortel begint weer met het produceren van nieuw haar. Soms lijkt er geen eind te komen aan al die haren die in het doucheputje verdwijnen. Hoe komt dat toch? 

1. Stress
Stress is een oorzaak van haaruitval. De adrenaline in je lichaam verhoogt en dat kan zorgen voor haaruitval. Normaal gesproken wordt de adrenaline afgebroken, op je hoofdhuid lukt dit minder goed. Er wordt melkzuur geproduceerd en dat is slecht voor je haargroei. 

What to do? Zorg voor meer ontspanning, zodat je de stress los kunt laten. Het is natuurlijk erg lastig om te ontstressen, maar zo zie je dat het niet goed voor je is. Wil je meer weten over stress en hoe je er vanaf komt? Lees dan dit artikel.  

2. IJzertekort
Een tekort aan ijzer kan ook een oorzaak zijn van die overdreven hoeveelheid haren die in jouw borstel zitten. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig en als je die niet binnenkrijgt, heeft dat gevolgen. IJzer haal je uit vlees en plantaardige producten. 

What to do? Eet meer vlees en plantaardige producten. Eet gezond en gevarieerd en als dit niet helpt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. 

haaruitval tips3. Erfelijk bepaald
Haaruitval kan ook erfelijk bepaald zijn. Je kunt er dus helemaal niets aan doen als je hier last van hebt.

What to do? Klagen bij je ouders en grootouders. Grapje natuurlijk. Zorg ervoor dat je gezond eet en meer kun je er niet aan doen. Vraag je kapper om advies hoe jij dit het beste kunt oplossen. Zij hebben daar een goede kijk op en weten wat voor jou het beste is. 

4. Verzorging hoofdhuid
De verzorging van de hoofdhuid is ook erg belangrijk om haaruitval tegen te gaan. Als de doorbloeding niet goed is, doordat je bijvoorbeeld een tekort hebt aan bepaalde stoffen, heeft dit invloed op je haar. Je haar wordt dun en het kan dus uitvallen. 

What to do? Masseer je hoofdhuid regelmatig, zodat de bloedcirculatie bevorderd wordt. Was je haar met shampoo die geschikt is voor de gevoelige of geïrriteerde hoofdhuid. Vraag de drogist welke geschikt zijn en dan zul je snel verschil merken. 

5. Hormonen
Als er hormonale veranderingen plaatsvinden in je lichaam, kan dit ook leiden tot haaruitval. Bijvoorbeeld als je schildklier niet optimaal functioneert of als je zwanger bent. Meestal heb je het niet door als je schildklier niet goed werkt. Je kunt dan het beste naar de huisarts gaan om te testen of dat bij jou het geval is. 

What to do? Naar de huisarts gaan. 

Beeld: iStock | Bron: haarstichting.nl, optimalegezondheid.com, solvo.nl, haaruitval.eu

Must reads 👀