3 redenen waarom Facebook slecht voor je is

Lifestyle door Maudy

Facebook is niet weg te denken uit onze dagelijkse routine. Met zijn allen liken en delen we flink wat af. Hierdoor is het eenvoudig om jaloers te worden op die collega die alwéer een foto plaatst vanaf een tropische bestemming, of om je ex-vriendje eens flink te stalken. Toch kan meerdere uren per dag Facebooken grote gevolgen hebben…

1. Problemen relatie


Vreemdgaan
Uit een onderzoek van de Universiteit van Missouri is gebleken dat stellen die veel op Facebook zitten vaker ruzie met elkaar maken. Één van de oorzaken van zo’n ruzie is het stalken van exen. #guilty 

Move over Tinder, want uit het onderzoek werd ook duidelijk dat veel mensen Facebook gebruiken om te daten. Maar ook om vreemd te gaan. Een paar gaven toe op zoek te zijn geweest naar een nieuwe partner terwijl ze nog in een relatie zaten...

Minder contact
Zetten jij en je lover alles op Facebook en spreken jullie elkaar weinig in RL? Dan is dan kans groot dat jullie langzaam van elkaar vervreemden. Door veel uren te spenderen op Facebook kan het contact in het echte leven verwateren en kan je partner zelfs denken dat je geen interesse meer in hem/haar hebt. Want waarom zou je het hebben over zijn etentje van gister hebben? Je hebt het toch al geliket op Facebook.. Zet daarom die telefoon uit en klap die laptop dicht, praat met elkaar en ga iets leuks doen. Een paar uur zonder Facebook is niet het einde van de wereld. ;-)

2. Problemen werk


Dronken foto's
Het is zaterdagavond en in een dronken bui lijkt het je grappig om een foto van de avond te posten op Facebook. Misschien lijkt het nu een goed idee, maar waarschijnlijk denk je daar morgen héél anders over… Tegenwoordig is niets meer geheim en is alles terug te vinden via Google. Misschien denk je dat een dronken foto geen kwaad kan omdat je account privé is, maar je moet altijd oppassen.

Denk voortaan dus goed na over wat je wel en niet op Facebook deelt. Natuurlijk is het geen probleem om een foto met vriendinnen in een gezellige kroeg online te zetten. Maar die foto dat je met kleine oogjes in de club staat zouden we lekker op onze telefoon laten staan. ;-)

Imago
Het is belangrijk zorgvuldig om te gaan met social media omdat veel bedrijven deze kanalen checken tijdens een sollicitatie. Hierbij kijken ze niet alleen naar foto’s, maar ook naar berichten en likes. Ga je solliciteren bij een veganistisch bedrijf, maar deel je winacties van de slager om te hoek? Dan is de kans groot dat ze je niet bij het bedrijf vinden passen en word je zonder pardon afgewezen. Zorg dus dat je online profiel past bij jou en het imago dat je wil uitstralen.

3. Onzekerheden


Jaloezie
Je beste vriendin is alwéér op vakantie en deelt elke vijf minuten een nieuwe foto op Facebook #ikbenhelemaalnietjaloers. Op Facebook delen we alleen de leuke dingen in ons leven en hierdoor kunnen we vaak misleid worden. Niemand heeft altijd zo’n perfect en leuk leven, geloof ons. Misschien lijkt het alsof die ene vriendin alles voor elkaar heeft, maar natuurlijk gaat niemand mislukkingen delen op Facebook.

Praat jezelf dus niet naar beneden omdat je een leuke post voorbij ziet komen op Facebook. Natuurlijk is het helemaal niet erg om een beetje jaloers te worden bij het zien van witte stranden, maar door jezelf en je leven constant te vergelijken met die van een ander wordt het niet beter.

Bron: Your Tango, Psychology Today | Beeld: iStock