Health

Waarom je nooit meer dan vijf keer in de week intensief moet sporten

Sta jij elke dag te zweten in de sportschool? Allereerst: chapeau voor je doorzettingsvermogen, maar wist je dat het ook van belang is om je lichaam te herstellen? Sport daarom nooit meer dan vijf keer per week intensief. Duik niet meteen op de bank met een zak chips, want blijven bewegen hoort bij het herstel van je lichaam. 

Rust nemen en blijven bewegen

Heb je het gevoel dat je alleen maar spieren kan kweken door elke dag flink aan de slag te gaan met gewichten? Think again! Het is namelijk helemaal niet nodig om elke dag uren te trainen. Rust is in het proces net zo belangrijk. Door voldoende rust te nemen word je sterker, fitter en gespieder.

Rust betekent niet met je favo serie en dekentje op de bank, ook tijdens een dagje rust is beweging belangrijk. Door niet te bewegen breken je spieren af. Het hoeven ook echt geen heftige workouts te zijn, even wandelen met je hond of fietsen naar je bff is al voldoende. Door in beweging te blijven krijgen je spieren de kans om op de juiste manier te herstellen.

Spiermassa opbouwen

Is trainen dan overbodig? Absoluut niet! Door te trainen met gewichten bouw je spiermassa op. Na een training herstelt het lichaam zich naar het oude prestatieniveau, maar voegt ook iets extra’s toe door de belasting. Bij krachttraining herstelt je lichaam de spiervezels en maakt de spieren dikker en sterker. Je lichaam wil niet dat er nog meer beschadigingen plaatsvinden. Hierdoor word je dus sterker en gespierder.

Dit gebeurt niet wanneer je geen rust neemt om te herstellen. Direct na de training begint het herstel, maar het heeft nog even de tijd nodig om daadwerkelijk compleet te herstellen. Wanneer je in deze periode niet genoeg beweegt kan het zijn dat je weer afdaalt naar je beginnersniveau. Maar wanneer je juist te snel weer intensief gaat sporten loop je de kans je lichaam te belasten en wordt de spiermassa weer afgebroken.

Beweging is dus belangrijk, maar waarom? Wanneer we in beweging zijn blijft ons bloed stromen waardoor de voedingsstoffen snel door het lichaam worden opgenomen. Daarnaast worden je spieren door beweging minder stijf en heb je minder last van spierpijn. Win-winsituatie dus. ;-)

Het belangrijkste moment om je spieren te laten herstellen is tijdens het slapen. Op dat moment zijn onze spieren écht ontspannen. Het is misschien verleidelijk om tot drie uur ’s nachts je favoriete serie te kijken of met je vriendje te appen, maar in deze tijd kan je lichaam niet herstellen. Voor je herstel is het super belangrijk dat je ongeveer zeven uur slaap per nacht hebt. Tijdens het slapen wordt het groeihormoon aangemaakt, dit is het belangrijkste hormoon voor de opbouw van je botten en spieren. Bij weinig slaap maakt je lichaam cortisol aan, het stresshormoon. Dit werkt ook tegen bij het herstellen van je lichaam.

Het is dus belangrijk dat je goed je rust neemt om je lichaam te laten herstellen. Je lichaam zal je dankbaar zijn. ;-)

Bron: Mind Body Green, Voeding en Fitness | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook