Lifestyle

Feit of fabel: word je echt verkouden als je met natte haren naar buiten gaat?

Waarschijnlijk hoor je het je moeder nog zeggen: "Niet met natte haren naar buiten, want anders word je verkouden!" Je luisterde altijd braaf naar de wijze woorden van je mammie, maar nu je oud en wijs bent, vraag je je af of dat eigenlijk wel waar is. Word je echt verkouden als je met natte haren de hort op gaat of heeft je moeder al die jaren uit haar nek staan kletsen? Eindelijk antwoord op deze brandende vraag. 

Verkoudheid: we kennen het kwaaltje allemaal en zijn het liever kwijt dan rijk. Het is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Je snottert wat rond en je doet er alles aan om die vreselijke hoest te stoppen. Je stopt jezelf vol met keelsnoepjes, dropjes en thee met honing om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen. 

Maar hoe loop je eigenlijk zo'n verkoudheid op? Heel simpel: virussen. Er hangen verschillende virussen in de lucht waar jij verkouden van wordt. Een virus is een superklein organisme dat overal rondzweeft en waar jij ziek van kunt worden. Wanneer je verschillende keren achter elkaar verkouden wordt, heb je steeds een ander virus opgelopen. 

verkouden natte harenWe hebben dus eigenlijk al antwoord gekregen op onze vraag. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en heeft niets te maken met natte haren. Een grote fabel dus. Het is natuurlijk fijner als je warm aangekleed bent tijdens de winterdagen, maar als je dat niet doet, is er niks aan het handje. 

Je loopt dan geen verkoudheid op als je met natte haren de deur uit gaat, maar zo'n virus heb je zo te pakken. Dat moet je natuurlijk niet hebben, dus daarom dat wij de beste anti-verkoudheidtips voor jou hebben opgezocht. 

1. Drink water
Wanneer je ook maar een klein beetje merkt dat er verkoudheid op komst is, draai jij de kraan even flink open. Water zorgt ervoor dat je lichaam gehydrateert blijft, waardoor overtollig slijm afgevoerd kan worden. 

2. Houd het schoon
Deurknoppen, lichtschakelaars, keukenkastjes, telefoons, potjes en ga maar door. Alles moet schoon blijven. Als iemand met een virus om zich heen bij jou thuis is, dan worden alle ziektekiemen verspreid. Het beste wat je kunt doen, is alles goed schoonmaken. 

3. Handen wassen
Jouw handen zijn een bron voor bacteriën. Als je alleen al nadenkt over wat jij allemaal met je handen aanraakt, word je al misselijk. Je wrijft door je haar en een keer door je gezicht en het is al raak. Daarom is het belangijk dat jouw handen goed schoon blijven. 

4. Slaap genoeg
Genoeg slapen is erg belangrijk en zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Elke dag minstens zeven uur slaap verkleint de kans op verkoudheid. Dus laat die serie gewoon een keer achterwege en kruip lekker je bed in. 

5. Eet genoeg groenten en fruit
Je wil gezond blijven om te voorkomen dat je op een morgen snotterend wakker wordt. Eet genoeg groenen en fruit voor de vitamientjes. Je bouwt weerstand op en dat voorkomt die vervelende verkoudheid. 

Beeld: iStock | Bron: dokteronline.com, salusi.nl, womenshealthmag.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved