Beauty

Piercing laten zetten? Dit moet je echt weten

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt: je gaat een piercing laten zetten. Maar waar precies? In je oor, navel, wenkbrauw, neus of ga je toch voor een tongpiercing? Een piercing is misschien niet zo permanent als een tatoeage, maar vergt wel de nodige verzorging. Denk jij erover om een piercing te laten zetten? Lees dan eerst dit artikel.

Voorwaarden  

Voordat je enthousiast bij een piercingshop binnenloopt is het belangrijk om te weten of je al een piercing mág laten zetten. Ben je tussen de zestien en achttien jaar? Dan heb je toestemming nodig om een piercing te laten zetten. Let op: Deze persoon moet ook tijdens het zetten aanwezig zijn. Ben je nog geen zestien, dan moet je helaas nog even wachten.

Daarnaast is het niet in alle gevallen verstandig een piercing te laten zetten. In combinatie met bepaalde medicijnen of ziektes kan de piercing soms niet goed genezen. Er wordt aangeraden geen piercing te zetten wanneer je zwanger bent of last hebt van diabetes, chronische huidziektes, een immuunstoornis, metaalallergie, hart-en vaatafwijken of hemofilie. 

Populaire piercings

Waarschijnlijk weet je al wat voor een piercing je wil, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt over de plek. Deze piercings komen het meest voor:

♥ Tongpiercing ♥

♥ Navelpiercing ♥

♥ Neuspiercing ♥

♥ Tragus piercing (tegen kaak) en helix piercing (boven in oor) ♥

Technieken zetten piercing

Er zijn twee verschillende soorten technieken om een piercing te laten zetten. Allereerst kan een piercing geschoten worden. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij een juwelier om gaatjes in de oren (het oorlel) te schieten. Toch is het schieten van een piercing op veel plekken niet veilig en wordt het ook bijna niet gedaan. Er wordt vaker gekozen om met de hand te piercen.

Afspraak

Maar hoe gaat zo’n afspraak dan? De plek van de piercing moet vrij zijn van kleding, haar en make-up. Doe daarom je haar in een staart bij het zetten van een oorpiercing en draag geen make-up rond je neus tijdens het zetten van een neuspiercing. Natuurlijk verschilt het per shop, maar er zijn altijd een aantal standaard stappen:

1. De plek van de piercing wordt altijd eerst goed schoongemaakt en gedesinfecteerd. Hierna mag je de plek niet meer aanraken in verband met ontstekingen.

2. De juiste plek wordt aangestipt met een stift. Dit is het moment dat je zelf kan kijken wat je van de plek vindt. Wees eerlijk, hierna gaat het echte werk beginnen. Zie je de piercing liever wat hoger of lager, geef dit dan aan. Ook bespreek je wat voor een piercing het gaat worden. Vaak heb je de keuze tussen een bolletje en een ringetje. 

3. Nu gaat het echt gebeuren! Met een klem wordt de plek vastgehouden waar de piercing gaat komen. Vervolgens wordt er met de hand een naald door het kraakbeen geprikt. De klem wordt verwijderd en de piercing wordt aan de hand van de naald ingebracht.

4. Tot slot wordt de piercing schoongemaakt en krijg je informatie over de verzorging (bijvoorbeeld met Unicura) van de piercing.

Een piercing zetten is niet compleet pijnloos, maar dit gevoel verdwijnt al snel. Het is waar dat sommige plekken gevoeliger zijn dan andere, maar écht pijn doet het niet. Even een paar minuten op je tanden bijten en dan heb je er voor altijd lol van.

Vind je het toch nog een beetje spannend? Probeer dan eerst eens een fake piercing!

Helen piercing

Het is normaal dat de piercing rood en gevoelig is. Hoe verleidelijk het ook mag zijn: raak je piercing niet aan en maak hem elke dag goed schoon. De tijd die de piercing nodig heeft om te helen verschilt per piercing.

Wanneer de piercing compleet geheeld is kun je kiezen voor een ander knopje, steentje of ringetje. Ga de eerste keer altijd terug naar je piercingshop om deze te verwisselen.

Luister naar je gevoel

Het is belangrijk dat je naar een plek gaat waar je je op je gemakt voelt. Vraag aan mensen in je omgeving om advies en zoek naar informatie via het internet. Ook kun je altijd eerst langs de shop gaan voor een kennismaking. Maak vooral geen overhaaste beslissingen. Zo probeerde iemand mij (Maudy) een roze glittersteentje aan te smeren toen ik mijn neuspiercing ging zetten. Ik heb toen vriendelijk bedankt en ben naar een andere piercingshop gegaan. 😉

Bron: Dutchink | Beeld: iStock