Food

Het lekkerste Brabantse worstenbroodje maak je zo

Of het nu weekend, carnaval of een gewone maandagavond is, het is altijd tijd voor een heerlijk Brabants worstenbroodje. Natuurlijk wil jij zelf deze goddelijke broodjes maken, zodat je een voorraadje in de vriezer hebt liggen. In Brabant maken ze er zelfs een wedstrijd van wie de lekkerste maakt. Ga even een middagje in de keuken staan en met dit recept ga jij deze wedstrijd gegarandeerd winnen. 

Toch wel fijn dat ze in het zuiden van ons land ooit dat heerlijke worstenbroodje hebben gemaakt. Maar hoe is dat eigenlijk ontstaan? Dat hebben ze best wel slim gedaan, want het is ontstaan door slachtafval. Weggooien was zonde, dus van dat vlees wilden ze toch nog iets moois maken. Tada, daar was het worstenbroodje. Door het broodbeleg zag je niet dat het vlees van mindere kwaliteit was en de combinatie van vlees met brood is gewoon goddelijk. 

worstenbroodje maken
Nog steeds wordt het Brabantse worstenbroodje op handen gedragen. Wist je dat elk jaar een prijs wordt uitgereikt voor het lekkerste Brabantse worstenbroodje? Met het onderstaande recept ga jij deze wedstrijd sowieso winnen. Nou ja, misschien is dat net iets te hoog gegrepen, maar wij weten wel zeker dat je dan overal en altijd kan smullen van een heerlijk worstenbroodje. 

Het deeg
Ingrediënten:
- 1 kilo tarwebloem
- 22 gram zout
- 250 milliliter volle melk
- 250 milliliter water
- 65 gram roomboter
- 14 gram gist
- 5 gram peper
- 5 gram suiker

Het deeg mengen
1. Zet een pannetje op het vuur met de melk, het water en de roomboter. Zorg dat het mengsel lauw wordt.
2. Doe de bloem in een ruime kom en mix dit met suiker, peper en gist. 
3. Giet het mengsel van melk, water en boter in de kom met het bloemmengsel. 

Het deeg kneden
Kneed het mengsel in de kom. Het kneden zorgt ervoor dat het brood goed kan rijzen en hierdoor wordt het brood luchtig. Als het deeg plakt, dan is dat een teken dat het klaar is. 

Worst
Ingrediënten:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 2 eieren
- 75 gram paneermeel

De worstjes maken
Meng het gehakt, de eieren en het paneermeel. Weeg porties af en draai twaalf worstjes van ongeveer tien centimeter. 

Combinatie
Maak twaalf ovale plakjes van het deeg en leg hier de gedraaide worsten op. Vouw het deeg om de worst heen en maak hier een worstenbroodje van. Tot slot bak je de worstenbroodjes achttien minuten op een bakplaat in een oven op 220 °C. 

Je worstenbroodjes zijn klaar om gegeten te worden. Dat wordt delen met je vriendinnen, oma en buurvrouw. Tja, dan moet je ook iedereen laten genieten. "Houdoe hè"

Beeld: iStock | Bron: okokorecepten.nl, omroepbrabant.nl, eten-en-drinken.infonu.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved