Out of the box denken doe je zó

Lifestyle door Romee

"Kijk even verder dan je neus lang is." Dat zegt je moeder waarschijnlijk regelmatig tegen je. Dit geldt ook voor de manier waarop je denkt. Stop gewoon eens met het in hokjes denken, zoals ze dat zo mooi noemen. Niets is onmogelijk, maar soms moet je even de andere kant op denken. Volg je het nog? Girlscene geeft je wat tips zodat jij binnen een mum van tijde de tofste ideeën bedenkt. 

Doordat we in een vast patroon denken, zijn we vaak minder creatief. We denken minder "out of the box" en daardoor remmen we eigenlijk het creatieve deel in onze hersenen. Ieder mens is creatief, maar de een heeft het beter ontwikkeld dan de ander. Zie het als sporten. Als je dat vaak doet, word je er vanzelf beter in en en worden je spieren groter. Dit is dus ook het geval met creativiteit. Maar hoe denk je dan creatief? Lees het hieronder. 

out of the box denken1. Laat het niet bij één idee
Denk niet dat je er al bent als je één idee bedacht hebt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en vaak maak je een combinatie van al deze ideeën. 

2. Brainstorm 
Bij een brainstorm gooi je alles wat in je opkomt op tafel in de hoop dat je tot toffe ideeën komt. Pak kladpapier en een pen en schrijf alles op wat je in je opkomt. Het helpt vaak als je met meerdere mensen brainstormt, want zo kom je op meer ideeën. Je borduurt op elkaar verder en uiteindelijk ontstaan er mooie dingen. Niets is te gek, onthoud dat goed. 

3. Zorg dat je ontspannen bent
Geen harde muziek die in je oor toetert of mensen die zeuren. Je moet je volledig op je gemak voelen als je creatief wil zijn. De meeste creatieve ingevingen komen vaak op de meest onverwachte momenten. Als je onder douche staat of in bed ligt bijvoorbeeld. Wat vaker douchen of luieren in bad is dus zo nutteloos nog niet. 

4. Neem de tijd
Neem de tijd om over dingen na te denken. Ga niet denken dat je binnen een uur iets moét bedenken, want dat werkt niet. Druk zetten achter een creatief project heeft meestal geen succes. Heb geen haast, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. 

5. Doe dingen die je normaal niet zou doen
We staan vaak op de automatische piloot en daarom doen we altijd hetzelfde. Dit bevordert je creatieve denkproces natuurlijk niet. Ga een keer 's morgens sporten in plaats van 's avonds of ga spontaan bij je tante op bezoek die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Je weet nooit waar het goed voor is. 

6. Wees niet té realistisch
Natuurlijk is het goed om realistisch te zijn. Onmogelijke ideeën schieten niet op, maar keur niet meteen alles af. Misschien is het mogelijk om er een andere draai aan te geven, zodat een deel toch nog uitvoerbaar is. 

7. Deel je ideeën met anderen
Soms loop je vast met een bepaald idee. Ga praten met andere mensen die volledig neutraal zijn en die verder niets te maken hebben met je project. Je moeder, tante, buurvrouw of een vriendin. Zij bekijken het met een frisse blik en hebben nieuwe ideeën die je verder helpen. 

Beeld: iStock | Bron: excitementevents.nl, youngcolfield.nl, devalkleadershipcompany.nl