Lifestyle

Ai: Zo afschuwelijk was anticonceptie vroeger (yay voor de pil en condoom!)

Seks is leuk en fijn, maar een ongewenste zwangerschap of een geslachtsziekte is minder fijn. Om dit te voorkomen zijn er een heleboel verschillende soorten anticonceptie zoals de vaginale ring, spiraal, condoom en de pil. Vroeger was dit wel anders en gebruikte ze nogal, uhhh… vreemde manieren van anticonceptie. Wat voor manieren lees je hieronder.

Hormonale methodes

Één van de eerste vormen van anticonceptie is te vinden in het oude Egypte. Zo’n 4000 jaar geleden kwamen zij met een kegel vol gemalen zaadjes van granaatappel om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar granaatappel bevat oestrogeen. Oestrogeen wordt nu nog steeds gebruikt in verschillende anticonceptiemiddelen. Later werden de zaadjes vervangen voor een andere opmerkelijke manier van anticonceptie: krokodillenmest. Voordat een vrouw naar bed ging met een man moest zij eerst haar vagina insmeren met krokodillenmest. Wij zijn zó blij dat we in 2017 leven waar we zoveel meer mogelijkheden hebben voor anticonceptie!

Maar het kan nóg gekker: 1500 voor Christus gebruikte men namelijk honing en stekels(!) van een acacia (een boomsoort) om zwangerschappen te voorkomen. Door het melkzuur hadden zij een zaaddodende werking. Andere middelen tegen zwangerschap waren thee met zaadcellen van bevers (ieeh) en het drinken van kwik. Een vaginale douche werd ook gezien als anticonceptiemethode. Na de seks spoelden de vrouwen het sperma weg met wat zeep, azijn of citroensap. Fun fact: melkzuur en citroenzuur vormen nog steeds een belangrijk bestandsdeel bij huidige zaaddodende middelen.

In het begin van de twintigste eeuw veranderde alles toen werd ontdekt dat de menstruatie van een vrouw kon worden beïnvloed door hormonen in de hersenen en eierstokken. Later werd bekend dat oestrogeen en progestageen in kleine hoeveelheden een zwangerschap konden voorkomen. In 1960 kwam de pil zoals wij deze kennen op de markt en werd ook het spiraaltje ontwikkeld. Nog steeds is de pil één van de meeste gebruikte vormen van anticonceptie.

Barrièremethodes

In de Middeleeuwen was de kuisheidsgordel, gemaakt van metaal, erg populair bij ridders. Voordat ze gingen vechten lieten zij hun vrouw een kuisheidsgordel dragen. Zo ging ze niet stiekem met de buurman mee naar huis terwijl hij nobel aan het strijden was. 😉

Een andere populaire methode kwam van meneer Casanova (I am not your Casanova, me and Romeo have never been friends). Hij plaatste bij zijn geliefde een uitgedroogde halve citroen in de baarmoedermond. In verschillende culturen was het destijds heel normaal om zure vruchten te gebruiken als anticonceptie.

In de negentiende eeuw ontwierp een Duitse gynaecoloog een ‘baarmoedermondkapje’ nadat hij zag dat er minder kinderen geboren werden na het plaatsen van een houten blokje voor de baarmoederhals. Eind negentiende eeuw kwamen er ‘portiokapjes’ van rubber, de voorloper van de cervixkapjes en het pessarium dat we nu kennen.


Intra-uteriene methodes

In het verleden hadden de Arabieren ontdekt dat wanneer ze stenen in de baarmoeder van hun kamelen aanbrachten ze tijdens een lange tocht door de woestijn niet zwanger raakte. En wat goed genoeg is voor een kameel, is goed genoeg voor een vrouw moeten ze gedacht hebben. 😉

Ook Hippocrates kwam met het idee om vrouwen via een loden pijp stenen in de baarmoeder aan te brengen. Klinkt niet echt prettig als je het ons vraagt… In de negentiende eeuw waren er verschillende manieren om dit idee voort te zetten, maar het was riskant en veroorzaakte veel infecties.

Als voorloper op de huidige generatie in de baarmoeder gelegen voorbehoedsmiddelen ontwikkelde Richter in 1909 draden van zijdewormdarm. De arts Ernst Grafenberg (ontdekker van de G-spot!) maakte een soortgelijke ring, maar ook dit zorgde voor vele infecties. Rond 1960 werden er spiraaltjes van plastic gemaakt. Later, door toevoeging van koper, konden de spiraaltjes kleiner worden en werden ze betrouwbaarder.

Gelukkig hoeft het anno 2017 allemaal niet meer zo moeilijk en zijn er allerlei verschillende vormen van anticonceptie. Wil je weten welk soort anticonceptie het beste bij jou past? Kijk dan voor meer informatie op de website itsabouttime.nl

Bron: anticonceptiepil, anticonceptie-online, condoom-anoniem, itsabouttime | Beeld: iStock

Must reads 👀