Lifestyle

Niet ongesteld geworden? Dan kan het hieraan liggen!

Je weet het zeker, je moet vandaag ongesteld worden. Inmiddels beginnen de zenuwen de overhand te nemen. Je bent toch niet...? Het liefst ren je gelijk naar de drogist om een zwangerschapstest te kopen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon even dit artikel lezen want er zijn nog genoeg andere redenen waarom je misschien nog niet ongesteld bent geworden.

1. Je bent gestresst
Heb je net een belangrijke toetsweek gehad, moeilijke beslissingen moeten maken of een ander moment met héél veel stress achter de rug? Dan is dit mogelijk een verklaring dat je ongesteldheid uitblijft. Wanneer we veel stress hebben komt het namelijk soms voor dat er een deel van je hersenen, verantwoordelijk voor de voortplantingshormonen, tijdelijk uitschakelt.

2. Je hebt (extreem) veel gesport
Je hoeft niet gelijk je yoga class af te bellen voor vanavond, want bij een paar keer sporten in de week verandert er als het goed is niets. Ben je opeens extreem gaan sporten, denk aan het trainen voor een marathon, heeft dit soms wel effect op je cyclus.

3. Je gewicht schommelt
Eén kilootje meer of minder heeft niet meteen invloed op je menstruatiecyclus, maar je lichaam heeft wel een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet nodig om te menstrueren. 

4. Je bent ziek geweest
Wat velen van jullie vast niet weten is dat je lichaam de ovulatie uitstelt wanneer je echt goed ziek bent. Je lichaam 'denkt' namelijk op het moment wanneer jij met een flinke griep in bed ligt dat jij niet in staat bent om zwanger te worden. Hierdoor word je dus ook later of helemaal niet ongesteld deze maand.

te laat ongesteld

5. Je bent begonnen met het slikken van medicijnen
Sommige medicijnen verstoren jouw menstruatiecyclus. Ben je nog niet ongesteld geworden en heb je wel medicijnen geslikt? Dan is de kans aanwezig dat hier de oorzaak ligt.

6. Je gebruikt de anticonceptiepil
Ben je net begonnen met de anticonceptiepil, of heb je hem een maand doorgeslikt of ben je juist gestopt met de anticonceptiepil? Dan is het helemaal niet raar dat je nog niet ongesteld bent geworden, je lichaam moet hier gewoon nog even aan wennen.

7. Je hebt een soa
Oef... Dit hopen we natuurlijk niet, maar het is wel mogelijk. Ook is het mogelijk dat je juist veel eerder ongesteld wordt, let dan op de hoeveelheid bloed die je verliest en zie dit een paar dagen aan. Als je evenveel bloedt als normaal, dan is je menstruatie waarschijnlijk om een andere reden wat vroeger of later. Twijfel je? Laat het dan voor de zekerheid even checken.

Beeld: iStock | Bron: Glamourmagazine.co.uk, womenshealthmag.com 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook