Lifestyle

Dit is de reden dat je menstruatie stopt wanneer je gaat zwemmen

menstruatie-stopt-tijdens-zwemmen

We kennen de struggle allemaal: je wil gaan zwemmen of lekker relaxen in bad, maar je bent ongesteld. Mega irritant, maar gelukkig stopt je menstruatie zodra je het water in stapt! Hoe kan dit? En ''zakt'' het bloed niet allemaal in één keer naar beneden zodra je het water uitkomt?

Menstruatie stopt tijdens het zwemmen

De uitspraak “Als je ongesteld bent, kun je alleen met een tampon in zwemmen” heb jij ook vast al wel eens gehoord, nietwaar? Goed nieuws voor de girls die het gebruik van een tampon niet fijn vinden: deze uitspraak is namelijk niet waar! Je menstruatie ”stopt” eigenlijk zodra je het water instapt. En er is nog meer goed nieuws: zwemmen terwijl je ongesteld bent kan ook nog eens kramp verlichten! Dit komt doordat je lichaam endorfine aanmaakt, een hormoon dat aangemaakt wordt tijdens het bewegen. Ideaal!

Druk van het water

Hoe ideaal dit ook is, wij vragen ons wel af hoe dit kan en of dit wel écht betrouwbaar is. Dit komt dus doordat er in het water druk op je komt te staan, waardoor het bloed er in principe niet uit kan komen. Superhandig natuurlijk, maar als je bijvoorbeeld heel hard moet lachen of je op een andere manier je bekkenbodemspieren aanspant kan het er allemaal wel geforceerd uitkomen. Let daar dus wel op! Wil je nu voorkomen dat dit gebeurt? Dan kun je natuurlijk altijd alsnog een tampon gebruiken voor de zekerheid.

En daarna dan?

En wat gebeurt er dan als je vervolgens het water uitstapt? Dan kan het bloed er wel uitkomen. No worries, het zal er echt niet als een stortvloed in één keer uitkomen, maar toch is het wel handig om zo snel mogelijk even een tampon in te doen of maandverband te gebruiken. Heb je nu last van veel bloedverlies? Dan is het sowieso aan te raden om met een tampon te gaan zwemmen!

Fit girls opgelet! Déze 4 tips zorgen dat sporten tijdens je menstruatie fijner wordt.

Bron: GraziaBeeld: Unsplash | Angelina Litvin