Food

8 belangrijke tips om vreetbuien te voorkomen

Je zit in de klas en hoort je maag knorren… Je kijkt op je horloge en ziet dat dat het nog maar 10:00 uur is. Zucht. Als de klok twaalf slaat kun jij niet wachten om aan te vallen. Binnen een kwartier is alles op en je merkt hierna pas hoe enorm vol je zit. Met deze tips voorkom je deze ‘vreetkicks’.

1. Skip nóóit je ontbijt
Erg belangrijk en regel nummer één is nooit, maar dan ook nooit je ontbijt over te slaan. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je tijdens de lunchpauze veel meer eet. Het gevoel na de lunch kun je wel raden…

2. Eet wanneer je niet hongerig bent
Als je echt ‘honger’ hebt, eet je gauw te snel en te veel. Je bloedsuikerspiegel stijgt snel, waardoor je je sneller moe voelt en vervolgens wéér honger krijgt. Probeer dit dus te voorkomen en eet op de moment net voordat ‘hongergevoel’ opkomt. Je eet hierdoor langzamer, waardoor je sneller merkt dat je vol raakt en hierdoor eet je dus ook weer minder. Zeg maar dag tegen vreetbuien.

3. Dorst? Drink water
Probeer eens minder sappen, frisdrank en alcohol te drinken en ga gewoon voor water. Hierdoor krijg je minder suiker binnen en krijg je hierdoor minder snel voor een hongergevoel. Het is ook nog eens lekker budgetvriendelijk. 

4. Eet langzaam
Je kent het vast wel, je kijkt al sinds 16:00 uur vanmiddag uit naar het avondeten. Wanneer het eten eindelijk op tafel staat val jij als een bezetene op het eten aan en schrokt alles binnen vijf minuten naar binnen. Oh-oh… Probeer langzaam te eten en goed te kauwen, hierdoor voel je goed aan wanneer je vol zit en zorgt het er dus voor dat je niet als een ballon op de bank ploft straks. Of wat dacht je van een kleine pauze inlassen?

5. Kies voor de veggies
Staat er een AVG’tje (aardappel, groente, vlees) op tafel? Probeer dan zoveel mogelijk groentes binnen te krijgen, want dit is het belangrijkste voor je lichaam. Je hoeft het vlees en de aardappelen natuurlijk niet te laten staan, maar probeer tijdens deze maaltijd zoveel mogelijk van de groentes te eten. 

6. Neem een klein bord
Hoe groter je bord, hoe meer je opschept. Ja, onze ogen hebben vaak meer honger dan onze maag. Neem eens een kleiner bord en schep deze helemaal vol. Wedden dat je na dit bord ook volzit?

7. Eet zoveel mogelijk voedzame producten
Kies tijdens het avondeten voor producten waar je lang een verzadigd gevoel van krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de gezonde vetten zoals avocado, noten, zaden en olijfolie.

8. Neem een lichte snack tussen de maaltijden door
Heb je een uur na de lunch alweer honger? Voorkom dat je de hele dag met een knorrende maag zit en eet tussendoor een lichte snack om vreetbuien te voorkomen.

Beeld: iStock | Bron: Myfitnesspal.com, Fitsociety.nl, Womenshealthag.nl

Must reads 👀