Lifestyle

Een huis kopen? Lees hier wat je te wachten staat

1

Het is zover: je wilt een huis kopen. In je gedachte paradeer je al door je kersverse droomhuisje. Maar voordat deze droom werkelijkheid kan worden, moet er eerst een heleboel geregeld worden. Het financiële plaatje moet uitgewerkt worden en daarnaast moet je op zoek naar een makelaar. Wat staat je allemaal te wachten als je een huis gaat kopen? Lees het in dit artikel. 

Je wilt dus een huis kopen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want er komt een hoop bij kijken. Niet in paniek raken, want wij zetten het even voor je op een rijtje. 

1. Zeg je huur op
Huur je een woning? Vergeet dan niet op tijd de huur op te zeggen. Lees in je huurcontract hoe lang van tevoren je de huur op moet zeggen. Let op: zeg niks op voordat je iets nieuws hebt! Het zou kunnen zijn dat je al een koopwoning hebt. Zorg er dan voor dat je deze verkoopt. 

2. Kijk wat er financieel mogelijk is
Als je een huis gaat kopen is het natuurlijk wel belangrijk dat je wat geld achter de hand hebt. Kijk of je in aanmerking kunt komen voor een starterslening in jouw gemeente. Dit is een extra lening bovenop je hypotheek. Op internet kun je het maximale bedrag berekenen wat je kunt lenen. Via deze website kun op een makkelijke manier je lening berekenen. Ga je samenwonen met iemand? Geen probleem, daar kan ook rekening mee gehouden worden. Zorg er wel voor dat je nog leuke dingen kunt blijven doen, dus dat je nog een fijn bedrag overhoudt. 

Wat komt erbij kijken als je een huis gaat kopen

3. Je huis
Als je weet wat er finincieel mogelijk is, kun je op zoek naar je droomhuis. Ga je voor een nieuwbouwhuis of voor een bestaande woning? Het zijn allemaal dingen die je moet overdenken. Kijk op woningwebsites als Funda wat voor een woningen jou aanstaan. Zo krijg je al een beter beeld van wat jij zoekt. Houd ook rekening met je eigen wensen. Wil je een tuin, extra kamers en een ruime keuken? Maak dit voor jezelf duidelijk en je zult zien dat het zoeken een stuk makkelijker wordt. 

4. Op jacht
Ga op huizenjacht. Probeer bij zo veel mogelijk huizen te gaan kijken. Misschien weet je van tevoren al dat het niks gaat worden, ga er toch heen. Wie weet word je er toch wijzer van en krijg je meer ideeën. Op deze manier kun je huizen met elkaar gaan vergelijken. 

5. Kies een aankoopmakelaar
Je hoeft het niet per se te doen, maar het inschakelen van een aankoopmakelaar kan zeker een voordeel zijn. Zo helpt hij bij het bepalen van de waarde van huizen en kan hij onderhandelen. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar kennis van de huizenmarkt en dan kan hij je dus als geen ander helpen. Ook kan hij voor je onderhandelen wanneer je een huis op het oog hebt en je helpen bij het contract. Ze regelen het financiële plaatje voor je. Denk aan verzekeringen en het berekenen van je hypotheek. Zoek recensies over aankoopmakelaren op het internet, of vraag rond in je kennissenkring. Je wilt natuurlijk de juiste keuze maken en kiezen voor een aankoopmakelaar waar je goede verhalen over hebt gehoord. 

Waar je aan moet denken als je een huis gaat kopen6. Onderhandelen
Wanneer je voor een huis wilt gaan, moet er onderhandeld worden. Het is belangrijk om een bod te doen waarvan je denkt dat het huis waard is. Houd ook rekening met andere omstandigheden, zoals jouw maximale hypotheek, de concurrentie, hoelang de woning al te koop staat en hoe graag de verkoper er vanaf wil. Kom in overleg met je aankoopmakelaar tot een geschikt bod. 

7. Zoek een notaris
Je kunt geen huis kopen zonder dat er een notaris bij komt kijken. Dit is wettelijk verplicht. Kort gezegd zorgt de notaris ervoor dat de feitelijke koop volgens de regels verloopt. De overdracht van de koper van het huis en de verkoper gebeurt in zijn aanwezigheid. Ook de financiële afhandeling gaat via de notaris. Een notaris kun je ook in andere plaatsen vinden dan je eigen woonplaats. Houd er wel rekening mee dat je naar de notaris moet reizen om de zaken te regelen. 

8. Richt het in tot je eigen droompaleis
Alles is geregeld, dus nu kun je jouw paleisje gaan inrichten zoals jij dat wilt. Kies een stijl en zoek leuke meubeltjes. Ga op pad en zoek dingen uit waar jij gelukkig van wordt. Lees hier een artikel over een vrouw die in een echt Barbie droomhuis woont. Tja, je moet het maar net willen. 

Beeld: iStock | Bron: blog.eyeopen.nl, hypotheker.nl, eigenhuis.nl, moviq.nl, ING Bank

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 2 jaar geleden friv1001

    Thanks forums, forums are very useful and meaningful, everyone playing the game is on the following link

    http://www.friv100new.org/

  1. 1