Lifestyle

Aha! hierdoor vergeet jij dus soms de kleinste dingen

We maken elke dag weer nieuwe herinnering en elke dag vergeten we ook weer een aantal dingen. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je in de supermarkt wat moest halen en nog één ding miste, maar er gewoon niet op kon komen wat dat is en eenmaal thuis schiet het je zo binnen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de hersenen en tegenwoordig weten we er al veel over, maar hoe kan het nou dat je soms de kleinste dingen vergeet?!

We vergeten allemaal weleens wat. Dat is menselijk. Maar hoe kan het nou dat we dingen vergeten? Je hersenen bestaan uit honderd miljard zenuwcellen. Elke dag verlies je ook weer zenuwcellen. Het is gewoon niet nuttig om alles te kunnen herinneren. Als we dat zouden kunnen, zouden we geen onderscheid kunnen maken tussen belangrijk en onbelangrijk.

Nog lang niet alles over de hersenen is bekend. Er wordt al lange tijd onderzoek gedaan naar de werking van het geheugen. In je leven maak je enorm veel mee. Elke minuut van de dag beleef je weer iets nieuws. De nieuwe herinneringen die je maakt, duwen de oude herinneringen weg. Het is dan moeilijker om je iets van vroeger te herinneren. Van sommige situaties kun je niets meer herinneren. Dan ben die zenuwcel dus verloren. 

foto herinneringen

De herinneringen die vervagen gaan over momenten die je hebt meegemaakt, zoals een vakantie of schoolreis. Je herkent vast ook wel dat je een keer wilde kijken hoe laat het was en afgeleid raakte door een berichtje en uiteindelijk de tijd alsnog niet weet. Dat noem je ruis. Ruis verstoort het proces wat je wilde doen. Het kan ook zo zijn dat je naar boven wilt lopen om je portemonnee te pakken, maar je moeder nog iets tegen je zegt. Tegen de tijd dat je boven bent weet je niet meer wat je wilde pakken. Het proces van weten wat je gaat doen en het daarna gelijk uitvoeren is verstoord en dat zorgt er weleens voor dat je de kleinste dingen vergeet. 

Beeld: iStock.com I Bronnen: nrc.nl, wrmmagazine.nl, scientificamerican.com

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved