Food

Gezond snacken? Zorg dan dat je dit in huis hebt

Als het moment weer daar is dat je maag begint te knorren, grijp je liefst als eerste naar een zak paprikachips, reep chocolade of bakje pinda’s. Laten we niet vergeten dat er ook tussendoortjes bestaan die èn gezond zijn en ook nogs eens lekker. Ja meiden, het kan echt. Lees in dit artikel met welke snacks je honger kunt stillen zonder te veel ‘slechte’ ingrediënten naar binnen te werken.

Ben je een zoetekauw of houd je meer van iets hartigs? Het is in ieder geval belangrijk dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In principe heeft je lichaam geen tussendoortjes nodig, maar wij snappen dat snacks niet weg te denken zijn uit je voedingspatroon. Hieronder lees je wat je zonder schuldgevoel kunt snacken. 

Smoothie
Een smoothie kun je zo gezond maken als je zelf wilt. Je kunt er groenten en fruit in verwerken, dus dan zit je al snel aan je dagelijkse hoeveelheid vitamines. Je stopt het samen in een blender, doet er wat water of yoghurt bij en het is klaar om van te smullen. Neem een voorbeeld aan het recept hieronder.

Smoothie van spinazie, selderij, groene paprika en komkommer 

Ingrediënten:
– 1 komkommer, grof gehakt
– 3 stengels bleekselderij, grof gehakt
– 1 groene paprika (ontpit), grof gehakt
– 2 kopjes rauwe spinazie
– 1 kopje water

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender tot het een glad geheel is en klaar is je smoothie! Zo gepiept dus. 

Muffins
Muffins staan erom bekend dat ze niet altijd even gezond zijn, maar dat is lang niet altijd zo. Maak eens banaan/blueberry muffins. Het zorgt echt voor een boost aan energie. Hieronder staat het recept. 

Banaan/blueberry muffins

Ingrediënten:
– 500 g gepureerde banaan 
– 4 eieren 
– 2 el olijfolie 
– 1 tl vanille extract 
– 100 g amandelboter 
– 75 g kokosmeel 
– 1 tl kaneel
– 1 tl bakpoeder
– 300 g blueberries  
 
Bereiding:
1. Mix de bananen, eieren, olie, vanille en amandelboter in een kom. 
2. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, met als laatste de bosbessen. Roer alles goed door elkaar. 
3. Vul de muffinvormpjes en bak ze voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden. 

Popcorn
Het is lekker en ook nog eens (redelijk) verantwoord. Popcorn bevat veel vezels en stimuleert je spijsvertering. Het is relatief gezond, maar dan moet je het wel zonder ongezonde toevoegingen eten. De zoete variant is dus niet aan te raden. 

Soep
Soep is gezond en je kunt het altijd eten als tussendoortje. In de zomer ga je voor een fris groentensoepje en in de winter houd je misschien meer van een gebonden pompoensoep. Het vult, hydrateert en het bevat veel groenten, vitamines en vezels. 

Rijstwafel
Een droge rijstwafel is misschien een beetje saai. Je kunt het aankleden met gezond beleg zoals een gekookt eitje, hummus, pindakaas, avocado of hüttenkäse.

Bananenbrood
Bak je eigen bananenbrood en neem een plakje als tussendoortje. Lees hieronder een recept voor je eigen bananenbrood.

Bananenbrood 

Benodigdheden:
– 250 g tarwebloem
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl gemalen kaneel
– 1 mespunt zout
– 300 g bananen
– 100 g boter
– 200 g witte basterdsuiker
– 8 g vanillesuiker
– 2 eieren
– 125 ml crème fraîche (bekertje)

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevorm in en bekleedt het met bakpapier.
2. Zeef in een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneel en het zout. Pel en prak de banaan. Meng de boter, basterd- en vanillesuiker in de keukenmachine in 20 seconden tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg één voor één de eieren en de crème fraîche toe. Schep door het bloemmengsel.
3. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in circa 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 minuten op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 minuten afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Bon appétit!

Gedroogde vruchten
Wil je graag snoepen? Kies dan voor gedroogde vruchten. Door het drogen verdwijnt helaas alle vitamine C uit het fruit, maar er zitten nog genoeg voedingsstoffen in om gedroogd fruit gezond te kunnen noemen. Het is rijk aan vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Veel gedroogde vruchten bevatten ook veel voedingsvezels. 

Gekookt ei
Eieren zijn gezond en je wordt er niet dik van als je het in normale porties eet. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, dat zijn stoffen die je lichaam beschermen. 

Snoepgroenten
We weten allemaal dat het gezond is, maar vergeten soms dat het ook echt lekker is. Cherrytomaatjes, komkommer, reepjes paprika en worteltjes. Hier kun je pas echt volop van genieten. 

Yoghurt
Yoghurt is zeker een lekker tussendoortje. Het beste is dan om de magere variant te pakken. Versier het met ongezouten noten of havermout. Om het wat zoeter te maken kun je er een klein beetje agavesiroop of honing doorheen doen. 

Beeld: iStock | Bron: ilovehealth.nl, Voedingscentrum, Woman’s Health, Allerhande, Gezondheidsnet

Must reads 👀