Lifestyle

10 redenen waarom iedereen in de horeca zou moet werken

In de horeca werken klinkt niet voor iedereen weggelegd. Dienbladen vol glazen, hete borden en boze mensen? Nee, op deze manier klinkt het niet echt aantrekkelijk. Gelukkig zijn er genoeg redenen om wél in de horeca te gaan werken. Ook de grootste klunzen kunnen leren hoe ze met borden moeten lopen. Een avondje in de horeca is de perfecte bijbaan. Lees hieronder waarom.

1. Sociaal
In de horeca word je gedwongen om sociaal te zijn. Je moet op mensen afstappen en je moet vriendelijk blijven. Voor de meiden die nog niet veel durven, is de horeca een perfecte oefening. In het begin zal het spannend zijn. Mensen hebben toch verwachtingen van je en in de horeca leer je alleen maar door het te doen. Wees niet bang om fouten te maken!

2. In oplossingen denken
In de horeca gaat alles om tijd. Gasten willen zo snel mogelijk hun drankjes en eten. Wanneer drie tafels tegelijkertijd iets willen, moet je keuzes maken. Als iemand niet tevreden is, moet je diegene zo snel mogelijk weer tevreden maken.

3. Je bent pas klaar als het werk gedaan is
Er is geen vaste eindtijd. Je kan pas naar huis als al het werk is gedaan. Als mensen nog lang blijven natafelen, is dat jammer voor jou. Je kunt niet eerder weg dan de gasten. Na één avondje in de horeca ben je gelijk van je 9 tot 5 mentaliteit af.

4. Je leert omgaan met kritiek
In de meeste gevallen zijn de mensen altijd blij en vrolijk. Maar natuurlijk kan het ook voorkomen dat iemand niet tevreden is. Jij krijgt dan alle kritiek over je heen, terwijl je er misschien niks aan kon doen. Dit is alleen maar goed. Vat niet alles persoonlijk op. Knik ja, zorg dat het goed komt en ga weer lekker verder.

5. Verkopen
In de horeca ben je continu aan het verkopen. Drankjes aanbieden, extra eten op tafel, koffie aanbieden. Dit is goed om te leren. Het kan altijd van pas komen en je trapt zelf minder snel in de sluwe trucjes van serveersters ;).

6. Je leert goed communiceren
Communicatie is het allerbelangrijkste binnen een horecateam. De hele avond vertel je wat je hebt gedaan en wat je gaat doen. Dit is erg goed voor je sociale vaardigheden. Je leert hierdoor opdrachten te geven en flexibel te worden.

7. Je verdient best goed
Laten we eerlijk zijn, we willen natuurlijk wel wat verdienen. In de horeca verdien je voor een bijbaantje zeker niet slecht. Je moet alleen wel het juiste restaurant/café vinden. In de meeste gevallen verdien je meer dan het minimumloon. Voor weinig geld moet je ook zeker niet gaan werken in de horeca. Je bent de hele dag/avond hard aan het werk, dus daar mag je best wel wat voor verdienen. En met een beetje mazzel, deel je ook mee met de fooi.

8. Goed met mensen omgaan
De horeca verbetert je sociale vaardigheden op elk gebied. Je leert dealen met lastige mensen, mensen die niet tevreden zijn en vele andere varianten. Door dit mee te maken, leer je alleen maar sterker in je schoenen staan.

9. Algemene kennis
Naast sociale vaardigheden wordt je algemene kennis ook beter. Je leert over drankjes en gerechten, je maakt schoon, ruimt op. Al die dingen laten je logischer nadenken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wat is het slimste om mee te beginnen? Deze kennis pas je later in het gewone leven ook weer toe.

10. Gezellig
Gezelligheid is heel belangrijk. Als je het niet gezellig op je werk hebt, ga je niet met plezier naar je werk. De horeca kan soms best wat stress opleveren, maar dat mag de pret niet verpesten. Je moet het goed met je collega’s kunnen vinden, omdat je de hele tijd met elkaar bezig bent.