Lifestyle

13 manieren om uit je comfortzone te stappen

3

Introvert, verlegen en vooral geen risico's nemen. Dit zijn kenmerken die de één heel goed begrijpt, terwijl de ander zich er totaal niet in herkent. Durf jij niet in de spotlights te staan? Of lees je liever een boek dan dat je naar een feestje gaat? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij wat meer uit je comfortzone stapt en wat meer risico's durft te nemen in het leven. 

Heb elke keer de gedachte: wat is het ergste dat er kan gebeuren?!

1. Doe iets wat je normaal nooit zou doen
Wat zou jij normaal nooit doen? Bungeejumpen, racefietsen, van een hoge duikplank springen... Doe iets geks, iets waar je normaal gesproken liever nee tegen zegt. Of trakteer iedereen op een ijsje in de klas. Of: verkleed je en ga met je vriendinnen naar een feestje toe. 

2. Ga alleen op vakantie
De allerbeste tip is om alleen op vakantie te gaan. Veel kunnen dat misschien niet betalen, maar spaar voor deze reis. Misschien willen je ouders je helpen met het geld. Het is goed voor je ontwikkeling en je leert zelfstandig te reizen, een andere cultuur kennen én je ontmoet veel nieuwe mensen. 

3. Praat op een feestje met mensen die je niet kent
Dit klinkt makkelijk vergeleken met de vorige twee punten, maar ook als je al meerdere mensen op het feestje kent is het goed om eens te praten met mensen die je nog niet kent. Zo doorbreek je de groepjes die er vaak zijn op een feestje én stap je uit je comfortzone door contact te maken met nieuwe mensen. 

4. Praat erover met je ouders
Praat met je ouders over het feit dat je uit je comfortzone wil stappen. Misschien weten zij wel iets leuks om deze sleur te doorbreken. Zij geven je tips hoe jij je anders kan gedragen op school en open minded naar nieuwe dingen te kijken. 

5. Draag iets gewaagd
Waarschijnlijk draag je naar school het liefst gewoon een comfortabele broek met een trui. Maar kijk eens iets verder in je kast, je hebt vast nog wel een jurk of rok liggen die je niet aandurft omdat je bang bent dat dit overdressed is. YOLO! Gewoon dragen die handel, doe gewoon alsof je zeker bent over je outfit en dan voel je je comfortabeler. 

6. Neem een bijbaan waarbij je sociaal moet zijn
Ga bijvoorbeeld werken in de horeca, bij een salesbedrijf of als caissière. Bij deze banen moet je sociaal zijn, dus kan je er niet meer onderuit. Stap uit je comfortzone en solliciteer! 

7. Zelfspot
Het leven is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen, een bekende uitspraak en het is waar. Zorg dat je een beetje zelfspot hebt en maak jezelf en vrienden af en toe een beetje belachelijk. Als jij morst op je shirt of struikelt op de trap op school, zorg dan dat je niet heel erg rood wordt en je gaat schamen, maar ga hard lachen. Als je over dit soort dingen kan lachen dan zijn dit soort ongelukjes zo erg nog niet.

wild leven comfortzone 8. Schreeuw/huil in het openbaar
Durf jij al te schreeuwen in het openbaar? Natuurlijk niet asociaal hard schreeuwen in een metro, maar een keer hard lachen in de stad of hard schreeuwen in de duinen lucht erg op en helpt je om je zekerder te voelen. Ook huilen in de tram, trein of op fiets kan ook een beetje onwennig aanvoelen, maar het laat zien dat hij je niks aantrekt van anderen. 

9. Face your fears
Ben jij heel erg bang voor spinnen? Of hardop praten in de klas? Face your fears en doe het! Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Steek wat vaker je vinger op in de klas en als je een spin ziet, maak hem niet dood maar breng hem voorzichtig naar buiten. 

10. Neem risico's 
Ga om met mensen die dingen doen die jij nooit zou doen. En dan niet verkeerde mensen die stelen of blowen, maar mensen die skinny dippen of spontaan besluiten de trein te pakken naar een andere stad. Of ga spontaan naar een concert of cool feest toe! 

11. Falen is leren
Wees niet bang om te falen. Iedereen heeft weleens een pechdag of een laag cijfer. Maar van je fouten kan je alleen maar leren. Je bent niet op pianoles gegaan omdat je al kon spelen. Nee, dat moet je leren, en daar hoort falen bij. 

12. Neem kleine stapjes
Als jij van nature een introvert persoon bent, is het niet slim om binnen één week meteen al een sociale baan te nemen, naar een feest te gaan waar je niemand kent en te gaan bungeejumpen. Doe rustig aan en doe alles stap voor stap en op je eigen tempo. 

13. Neem niet alles te serieus
Neem het leven niet te serieus. Natuurlijk moet je school serieus nemen, maar school is ook een plek waar je vrienden maakt en lol hebt. Stel dus een keertje het leren uit en plan voor jezelf elke week een vrije middag in waarop jij met je vrienden wat leuks gaat doen. 

Lees ook: 

Bron: wikiHow.com, Lifehack.org, Success.com | Beeld: iStock 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

3 reacties

  • 2 jaar geleden fleurdk

    Ik kan helaas niet uit mijn comfortzone te stappen Maar ik hou van serum van Perle Bleue

  • 2 jaar geleden Soepstengel

    Nummer 6 is echt onzin. Niet iedereen heeft een sociale fobie.

  • 2 jaar geleden SWEETANI

    Hele goede tips!

  1. 1