'Deze Nederlandse vlogger verdient duizenden euro's over rug van zijn fans'

News door Emma

Vlogger SnapKing is er gloeiend bij. Waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingegrepen. Dat is voor het eerst bij een vlogger/YouTuber. De 20-jarige YouTuber klopte de afgelopen maanden een bedrag van 13.000 euro uit de zakken van zijn minderjarige fans. Dit deed hij op een slimme manier. 

0909-nummer

SnapKing, die in het echt Tim van Teunenbroek heet, riep zijn fans vanaf maart op om een 0909-nummer te bellen. Elke honderdste beller zou hem aan de lijn krijgen. Zijn fans belden massaal. Vrijwel alle bellers werden minuten in de wacht gezet waarna ze te horen kregen dat ze niet de honderdste beller waren en het opnieuw moesten proberen. En dat kost de beller veel geld - 1 euro per minuut. 

Vijf gesprekken

Uit onderzoek blijkt dat er in drie weken tijd ruim 6000 keer werd gebeld. SnapKing nam slechts vijf keer de telefoon op. Slechts twee gesprekken hiervan duren langer dan een minuut. De vlogger heeft er 13.107,60 euro mee opgehaald. 

Uit de lucht

"Vloggers die geld willen verdienen over de ruggen van minderjarigen, pakken wij streng aan," zegt woordvoerder van de ACM Pauline Gras. "Bellers moeten vooraf weten wat ze betalen en wat de andere voorwaarden van het gesprek zijn. De beller mag niet onnodig lang aan de lijn worden gehouden." Om verdere schade te voorkomen, heeft de ACM het nummer nu geblokkeerd. 

Lees ook: 

Bron: ad.nl