Food

7x gezonde recepten voor in de zomer

In de zomer wil je natuurlijk het liefst elke dag genieten van burgers van de barbecue, frieten van die snackbar om de hoek en ijsjes met slagroom. Allemaal superlekker, maar niet echt gezond. Daarom hebben wij wat gezonde recepten voor je op een rijtje gezet. Waardoor je wél kan genieten van iets lekkers, maar nog steeds een half uur erna zelfverzekerd de zee in kan duiken. 

Thaise groenteomelet

Ingrediënten: 
– 4 tenen knoflook
– 8 sneetjes volkorenbrood
– 8 el olijfolie
– 800 g Thaise roerbakmix
– 3 tl gemberpoeder (djahé)
– 8 scharreleieren
– 100 ml melk

Wat moet je doen: 
1. Snijd de knoflook in plakjes en het brood in repen. De de groentemix en de gemberpoeder in een wok en roerbk dit twee à drie minuten. 

2. Klop vervolgens de acht eieren en melk (en peper en zout) met een garde. 

3. Verdeel de helft van het eimengsel in twee pannen. Gooi vervolgens een kwart van de gebakken groente in de pan en sla dit af en toe om. Doe dit ook met de andere helft daarna. Bak het brood met het knoflook in een de pan als de omeletten eruit zijn. Zo heb je vier omeletten met brood! 

Couscous met maïs

Ingrediënten: 
– 1 kleine bloemkool
– 2 el citroenolijfolie
– ½ tl kerrie
– ½ tl gemalen komijn (djinten)
– 360 g tomatenmix
– 300 g crispy mais (Bonduelle)
– 15 g verse munt
– 200 g Griekse feta
-½ potje Taggia-olijven

Wat moet je doen: 
1. Hak de bloemkool helemaal fijn (of gebruik een keukenmachine als je die hebt), waardoor de bloemkool op couscous lijkt. Stop de bloemkool samen met de olijfolie, kerrie, komijn, peper en zout in een schaal en meng dit goed. 

2. Stop de verkruimelde feta en munt ook in de schaal. Snijd de tomaatjes. Voeg de tomaatjes, de maïs en olijven ook toe aan de couscous en klaar! 

Gezond recepten zomerRijst met zalm en brocoli

Ingrediënten:
– 200 g kabeljauwfilet
– 500 g broccoli
– 300 g witte rijst
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 2 el olie
– 1 teen knoflook
– 250 g gerookte zalmsnippers

Wat moet je doen: 
1. Snijd de broccoli in blokjes en kook de rijst gaar. Kook de laatste vijf minuten de broccoli mee met de rijst. 

2. Snipper de ui en snijd de paprika fijn. Wok dit vervolgens drie minuten. Voeg de broccoli en rijst toe aan de wok en pers knoflook eroverheen. 

3. Snijd de kabeljauwfilet in stukken en voeg dit, samen met de zalm, toe aan de wok. Zet het vuur laag voor vijf minuten. Voeg peper en zout toe en je gerecht is af. 

Groentefriet met falafel

Ingrediënten: 
– 2 grote winterpenen
– ½ knolselderij
– 2 groene paprika’s
– 3 el rijstolie
– 2 tl zeezoutmix groene kruiden (kruidenmolen)
– 234 g falafelballetjes (schaal)
– 13 g verse bieslook (bakje à 25 g)
– 100 ml magere yoghurt

Wat moet je doen:
1. Verwarm eerst de oven voor op 220 graden. Snijd vervolgens de winterpeen en knolselderij in de vorm van frietjes. Snijd de paprika in repen en verdeel de groenten over een bakplaat. Voeg olie en zout toe en zet voor ongeveer 20/30 minuten in de oven.

2. Verwarm ondertussen de falafelballen. Snijd de bieslook fijn en meng dit in een bakje met yoghurt en peper. Leg vervolgens op elk bord wat bieslookdip, falafelballen en groentefriet, heerlijk en gezond! 

Kikkererwtensalade met zalm 

Ingredienten: 
– 300 g winterpeen
– 3 el zonnebloemolie
– 1 rode ui
– 400 g sperziebonen
– 1 citroen (schoongeboend)
– 3 el tahin (sesampasta)
– 2 el milde yoghurt
– 700 g kikkererwten
– 300 g zalmfilet
– 40 g rucola

Wat moet je doen: 
1. Snijd de winterpeen en bak dit vijf minuten in de pan. Voeg peper en zout toe. 

2. Snijd ondertussen de ui in dunnen ringen en doe in een kommetje. Giet hier heet water overheen.

3. Snijd de sperziebonen en voeg deze toe aan de peen in de pan. Pers de citroen en met dit met tahin en yoghurt, dit is de dressing. Spoel de kikkererwten om en gooi dit in een schaal, met de dressing. Voeg ook de peen en perziebonen toe. 

4. Gril de zalmfilet vier minuten in een pan (met peper en zout). Voeg de ui en rucola ook toe aan de schaal. Snijd de zalm in stukken, leg dit apart op de borden en doe de salade erbij. 

Tip: Dit gerecht kan je makkelijk meenemen naar het stand.

Makreel en couscous

Ingrediënten: 
– 2 kleine bloemkolen
– 2 tenen knoflook
– 4 el olijfolie
– 4 tl komijnzaad
– 1 sinaasappel 
– 20 g platte peterselie
– 2 bosuitjes
– 300 g graatloze makreelfilet 
– 1 meergranenstokbrood 
– 250 g hummus

Wat moet je doen: 
1. Snijf de bloemkolen fijn tot het op couscous lijkt. Snijd de knoflook en fruit dit, samen met het komijnzaad één minuut. 

2. Pers de helt van een sinaasappel en snijd de peterselie en de bosuitjes fijn. Meng 4 eetlepels sinaasappelsap, bosui en peterselie door de bloemkool in een bak. 

3. Snijd de makreel in stukken en voeg toe aan de bak. Voeg nog wat peper toe, zet de bak, de sneetjes brood en de hummus apart op tafel. 

Zomerstamppot met hüttenkäse

Ingrediënten: 
– 800 g zoete aardappelen
– 450 g tuinerwten 
– 1 bosje salade-ui (3 stuks)
– 200 g hüt­ten­kä­se
– 250 g gerookte kipfiletreepjes
– 100 g botersla

Wat moet je doen: 
1. Schil en snijd de aardappelen en kook deze 10 minuten gaar. Kook in de laatste minuut de tuinerwten mee. 

2. Ondertussen snijd je de salade-ui. Giet vervolgens de aardappelen en tuinerwten af. Voeg hüttenkäse toe aan de pan en stamp dit tot grove puree. Schep de salade-ui, kip en botersla door de puree. Klaar! 

Lees ook: 

Beeld: iStock | Bron: Ah.nl