Lifestyle

11 tips om te dealen met de scheiding van je ouders

Girlscene gaat meestal over alleen maar leuke, happy dingen. Dit artikel gaat wat dieper, namelijk over scheiden. 1 op de 3 getrouwde koppels gaan tegenwoordig uit elkaar.  Dat is heel erg veel en dit betekent dus ook dat er heel veel kinderen zijn die moeten dealen met deze veranderingen, terwijl zij hier zelf niet om hebben gevraagd. Soms is het beter voor de sfeer dat de ouders scheiden, maar het blijft verdrietig. Hier zijn tips om te dealen met de scheiding.

1. Weet dat het niet jouw fout is
Je ouders hebben besloten om een einde te maken aan hun huwelijk. Misschien liep het al jaren stroef of is één van de twee niet meer verliefd. Of ze hadden te veel ruzie. Hoe dan ook; het is nooit de schuld van het kind en dat mag je ook niet denken. Je ouders hebben deze keuze gemaakt, jij bent het slachtoffer. 

2. Laat al je gevoelens los
Misschien voel je heel veel verdriet, of woede. Dat is heel normaal. Het is goed om deze gevoelens te uiten en niet op te kroppen. Door ze heel erg op te kroppen kan je er later in je leven heel erg last van gaan krijgen (verlatingsangst, bindingsangst). 

3. Jij bent het kind
Ook al ben je misschien een tiener, jij bent nog steeds het kind en dus het slachtoffer. Het is dus niet jouw taak om je vader of moeder te troosten. Natuurlijk is het heel pijnlijk om je ouders zo verdrietig te zien, maar het is hen taak om jou te troosten.

4. Geef aan dat jij geen boodschapper bent
Een vechtscheiding is erg, maar jammer genoeg in veel gezinnen de realiteit. Als kind moet je dan continu als boodschapper dienen en vertellen aan papa hoe het met mama gaat, wat ze doet en wat ze zegt. Dat is niet jouw taak. Geef duidelijk aan dat je dat niet wil en dat ze jou hier buiten moet houden. Lukt dat niet? Praat met een vertrouwenspersoon op school of vraag bij de huisarts of je met een psycholoog mag praten. Vanaf 16 jaar kan dit anoniem. 

5. Praat erover
Je gevoelens een keer laten gaan is één ding, maar praat er ook over. Misschien met een tante, buurvrouw of goede vriendin? Tenminste iemand die niet je moeder of vader is. Iemand die goed kan luisteren en niet meteen een oordeel geeft. Iemand die je vertrouwt. 

6. Professionele hulp
Misschien heb je er helemaal geen behoefte aan, maar veel therapeuten en psychologen zijn gespecialiseerd in scheidingen en zij kunnen jou super goed helpen. Ze kunnen je ouders niet bij elkaar krijgen, maar jullie kunnen wel met z’n allen gaan, zodat je therapeut je ouders tips meegeeft om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. 

7. Drink je gevoel niet weg
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar heel veel kinderen die hun gevoelens wegstoppen beginnen met een gekke verslaving. Zoals roken, drinken, je haar uit je hoofd trekken of jezelf snijden. Dat is hun manier om hun gevoelens te uiten. Dit is echter geen oplossing, dus ook geen goede keuze.

8. Schrijf alles op
Het is slim om een schrift te kopen en elke dag kort op te schrijven hoe je je voelt en wat er is gebeurd. Dit is jouw schrift en niemand kan het lezen. Dus je kan alles wat je denkt en voelt hierin kwijt. Dit lucht erg op. 

9. Denk goed na over waar je wil zijn
Vanaf je twaalfde mag je zelf beslissen bij wie je wil wonen. Bedenk voor jezelf hoe vaak je bij je moeder en je vader wil blijven. Bespreek dit met je ouders (en je broers en zussen). Maak voor jezelf een schema. Woont je moeder dichterbij school? Zorg dan dat je doordeweeks bij je moeder bent. Of je kan week om week doen, dat is wel zo eerlijk. 

10. Kijk naar de positieve kanten van verhuizen
Verhuizen is voor iedereen stressvol en kan ook heel pijnlijk zijn. Vooral als dit betekent dat je naar een nieuwe school gaat. Maar bekijk het van de positieve kant; een nieuwe start en een nieuw huis. Verhuizen kan juist ook heel leuk zijn. Je kamer verven, nieuwe meubels kopen en een nieuw bed uitzoeken. En als je naar een nieuwe school gaat heb je twee keer zoveel vrienden; van je oude én je nieuwe school! 

11. Probeer geen kant te kiezen
Voor allebei je ouders is een scheiding niet niks. Dus probeer geen kant te kiezen en voorkom dat je ouders je naar een kant duwen. Blijf overal buiten en probeer evenveel van je ouders te blijven houden als voor de scheiding, het zijn nog steeds je ouders. 

12. Accepteer dat je ouders weer gaan daten
Je ouders zullen vroeg of laat weer back on track zijn op de datingmarkt. Als zij weer gaan daten is het waarschijnlijk voor jou even slikken. Maar bedenk dat je wil dat je ouders gelukkig zijn en als zij dat worden met een nieuw persoon, dat je dat moet accepteren. 

Lees ook: 

Bron: wikiHow.com, Safeteens.org, Glamourmagazine.co.uk | Beeld: iStock