11 dingen die je moet doen als je verbrand bent

Travel door Leah

De knalrode vlekken, de pijn, het vervellen... Verbranden is een ervaring die niemand leuk vindt. Ook al smeer jij je wel in, het kan nog steeds mis gaan helaas... Girlscene heeft daarom 11 tips die je kunt toepassen als je bent verbrand, of wat je kan doen als voorbereiding voor het zonnen.

1. Druk een verkoelende doek tegen de verbrande plekken aan. Het is namelijk belangrijk dat je de plekken koel houdt en dat voelt ook lekker aan. 

2. Neem een lauwe douche of bad om af te koelen. Een lauwe douche kan helpen doordat het verkoelend is voor de verbrande plekken. 

3. Gebruik een gebruikt theezakje. Laat eerst het zakje in kokend water zitten, laat het afkoelen en dep het zakje op de verbrande huid om de pijn te verzachten. 

4. Neem een pijnstiller, zoals paratecamol, zodat je minder last hebt van het brandende gevoel. 

5. Ga op bed liggen met een natte handdoek en ga slapen. 

Zonnebrand verbranden6. Leg komkommerschijfjes op je huid. Komkommer werkt verkoelend en de structuur helpt ook mee voor je huid. 

7. Pak aftersun met aloë vera en smeer je lichaam er zachtjes mee in na het nemen van de lauwe douche of bad.

8. Hydrateer de huid goed met een vette bodylotion met vaseline zodat de verbrande huid niet nog meer uitdroogt. 

9. Vraag of iemand, bijvoorbeeld je moeder, je wil masseren met de after sun zodat je het niet zelf hoeft te doen als je bijvoorbeeld verbrand bent op je rug. 

10. Smeer je huid in met pure yoghurt, omdat in yoghurt probiotica en exymen zitten die goed zijn voor je huid. Smeer in en laat 5 minuten intrekken. Was het er daarna met lauw water weer af. 

11. Het allerbeste is; niet verbranden! Dus zorg voor een goede factor 50(!) en smeer je elk uur in. Net voor het zwemmen insmeren telt niet mee en smeer je ook in op een bewolkte dag. Want ook dan is er een hoge UV straling. 

Lees ook: 

Bron: Everydayhealth.com, Buzzfeed.com | Beeld: iStock