Lifestyle

Paniekaanvallen: wat is het en waar komt het vandaan?

Girlscene gaat vaak over beauty, mode en leuke dingen. In dit artikel gaan we wat meer de diepte op een serieuzer onderwerp, namelijk paniekaanvallen. Rond de pubertijd zijn veel meiden erg onzeker, hier komen bepaalde angsten bij kijken en kan je last krijgen van paniekaanvallen. In dit artikel lees en leer je er meer over.

Er zijn meerdere soorten angsten en stoornissen. Veel angsten zoals Agorafobie, sociale fobie en paniekstoornis hebben te maken met hem krijgen van een paniekaanval. 

Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een (plotselinge) hevige angst waarbij bepaalde symptomen komen kijken die ineens heel heftig worden, waardoor je nog banger wordt en je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Als je de angst je overheerst dan spreek je van een paniekaanval. Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren. 

Vecht-vluchtreactie
Als je last hebt van een angststoornis zit je lichaam continu in een vecht-vluchtreactie. Je schrikt snel, je ademhaling is sneller of onregelmatig en je bent constant op je hoede. Een vecht-vluchtreactie in ons lichaam stamt nog af van de tijd dat we moesten jagen. Dan moest de mens altijd op zijn hoede zijn en snel kunnen handelen. Nu hoeft dat eigenlijk niet meer, maar sommigen hebben nog steeds dat instinct.

Welke symptomen kan je krijgen? 
– Pijn op de borst
– Versnelde hartslag
– Tintelingen in het lichaam
– Suis in je oren
– Benauwd
– Misselijkheid, duizeligheid
– Licht in je hoofd
– Doodsangst

Paniekstoornis
Als je een paniekaanval hebt gehad, kan je vaker paniekaanvallen krijgen. Dit leidt ertoe dat je bang wordt voor de paniekaanval zelf. Je gaat dingen vermijden omdat je bang bent dat je eventueel een paniekaanval kan krijgen. Hierdoor blijf je bang. 

Oorzaken? 
Een paniekaanval heeft verschillende oorzaken. Het kan te maken hebben met je jeugd en/of opvoeding, maar ook met andere angststoornissen die je hebt. Een heftige gebeurtenis van vroeger kan ook oorzaak zijn bij een paniekaanval. Of het is erfelijk. 

Zelf is het heel moeilijk om erachter te komen wat de oorzaak van je angsten en paniekaanvallen precies is. Er zijn soms veel onderliggende gevoelens. Het is slim om met iemand te praten om er samen achter te komen wat voor angst je precies hebt en hoe je dit het best verhelpt. 

Niet vermijden
De kans is groot dat als je een paniekaanval hebt gehad in een trein of in het vliegtuig, dat je bepaalde situaties of plekken gaat vermijden. Doe dit niet! Ga juist als een trein overvol is instappen, of bezoek een druk festival. Het is een grote stap, maar als je een paniekaanval krijgt én merkt dat het vanzelf weer overgaat, voel je dat er niks is om bang voor te zijn. 

Hulp
Waarschijnlijk zijn de eerste paar keren dat je een paniekaanval ervaart heel heftig, daarna weet je wat het is en went je lichaam aan de acute stress. Toch is het goed om hulp te zoeken om te uit te vinden wat het precies is om het probleem bij de kern aan te pakken. Als je het probleem niet erkent gebeurt het vaker en heb je misschien wel je hele leven er last van.

Wat voor hulp?
Er zijn verschillende instellingen voor paniekaanvallen. Het is handig om eerst naar een huisarts te gaan. Als jij je symptomen vertelt helpen zij je verder en geven ze de juist hulp. Zoals praten met een therapeut, een psychiater (voor eventueel medicatie) of een fysiotherapeut die je helpt met bepaalde oefeningen helpt om met paniekaanvallen om te gaan.

Niet meer aan denken 
Als je tegen jezelf zegt dat je wil stoppen met paniekaanvallen krijgen, heb je er waarschijnlijk juist langer last van. Je blijft jezelf bij een paniekaanval continu in de gaten houden en je lichaam blijft op standje spanning staan. Pas als je aandacht niet meer op je lichaam en op de angst ligt gaat het gevoel weg. 

Ermee leren omgaan
Ook als je denkt dat je “genezen” bent van paniekaanvallen heb je misschien op een stressvol moment nog weleens last van een aanval. Het is fijn om met een deskundige hierover te praten en je lichaam te leren met de paniek om te gaan. 

Tot slot nog een filmpje van Vera Camilla die vertelt over haar angststoornis: 

Watch on YouTube

Lees ook: 

Bron: depsycholoog.nl, huisarts.nl, stopjeangst.nl, nicolebos.nl, adfstichting.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀