Lifestyle

Waarom mensen die laat naar bed gaan veel slimmer en creatiever zijn

De momenten waarop je moeder vroeger om 7 uur 's ochtends bij jou de gordijnen opentrok om je wakker te maken herinner je nog als de dag van gisteren. Verschrikkelijk vond je het, omdat je de nacht daarvoor (zoals altijd) weer eens te laat je ogen dicht deed. Maar wist je dat dit slaappatroon je juist slimmer en creatiever maakt dan de rest?

Pas na middernacht komt je brein op gang en kom je op het fantastische idee om te onderzoeken hoe zebra's aan hun strepen komen. Om nóg een aflevering van een serie te kijken die je net hebt ontdekt of om nog even door te knallen voor de deadline van de volgende dag. Jij bent iemand die het beste presteert als de rest van Nederland slaapt en in tegenstelling tot wat je ouders altijd zeiden is dat helemaal zo slecht nog niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met zo'n slaappatroon slimmer en creatiever zijn dan de mensen die iedere avond netjes op tijd naar bed gaan en 's morgen op een (onchristelijk) normaal tijdstip opstaan.

En waarom is dat?

laat slapen goed

Ze nemen de tijd om creatief te zijn

Ja, de early birds halen meer uit de ochtend door bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan en een fatsoenlijk ontbijt te maken, maar onderzoek wijst uit dat de nachtbrakers creatiever zijn. De avond of nacht is hun moment om creativiteit los te laten en dat is het moment dat de early birds dus onbenut laten. De nachtbrakers scoren hoger op testen over creatief denken dankzij hun slaappatroon.

Ze halen meer uit hun dag

Je denkt misschien dat je het meeste uit je dag haalt als je vroeg opstaat omdat je dan van de ochtend gebruik maakt. Maar in werkelijkheid is dat niet echt zo. Of nou ja, als je om 06:00 uur opstaat ben je om 21:00 uur moe, wat betekent dat je waarschijnlijk rond 17:00 uur al inkakt. Daardoor mis je de avond. Een ander onderzoek toont aan dat de early birds en nachtbrakers even productief zijn zodra ze opstaan, maar dat de nachtbrakers de momenten waarop ze wél wakker zijn beter beleven dan degenen die vroeg opstaan.

Ze ervaren minder stress

Sorry, wie wordt er blij van stress? Juist, niemand. En raadt eens wie er minder stress ervaren? Juist, de mensen die pas laat slapen. Het zit zo: de nachtbrakers hebben een lager cortisolgehalte (een stresshormoon). Mensen die vroeg opstaan hebben het drukker en ervaren meer gedoe gedurende de dag. Slaap je lekker uit? Dan ben je rustiger, heb je het minder druk en ervaar je minder stress.

Heb je je wekker niet gehoord of snooze je gerust nog even een uur door? Dan hoeft dat niet meteen het einde van de wereld te betekenen, dus.

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: Elitedaily.com en Huffingtonpost.com

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved